Obilježena godišnjica stradanja mještana Ahatovića i Dobroševića

Fena
02.06.2018 18:01

Polaganjem cvijeća brojnih delegacija na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima u dvorištu Osnovne škole u Dobroševićima obilježena je godišnjica stradanja mještana Ahatovića i Dobroševića i formiranja prvog logora na području općine Novi Grad Sarajevo. 

Drugi juni obilježava se ujedno i kao Dan logoraša općine Novi Grad Sarajevo te je uvršten u kalendar značajnih datuma i događaja i tom danu pridaje se poseban značaj jer evocira uspomenu na sugrađane koji su u logorima na području Novog Grada tokom rata 1992. - 1995. godine mučeni i ubijani. 

Prema podacima kojima raspolaže Udruženje logoraša KS, kroz logore u Novom Gradu prošlo je oko 550 osoba. Sreću da prežive najstrašnija mučenja imali su rijetki, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

- Prvi logor formiran u Sarajevu se nalazi na Novom Gradu. Kroz njega je prošlo dosta ljudi, koji su mučki zlostavljani. Bili smo izloženi velikoj torturi. U logoru smo bili od 2. do 14. juna kada su nas povezli na navodnu razmjenu na Sokolinu, a onda su autobus u kojem smo se nalazili zasuli rafalima i bombama. Osam nas je preživjelo, od 56 zarobljenih - kazao je bivši logoraš i jedan od preživjelih Elvir Jahić.

Pomoćnik načelnika Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić je naglasio da je posebno vezan za ovo mjesto.

- Ja imam obavezu da čuvam i baštinim ovo što vi radite i kao uposlenik Općine, ali prvenstveno kao čovjek - naveo je Delalić.

Oglasi

NA VRH