PAPRENE CIJENE

Kilogram borovnica 14, smokvi 8 KM

Razlika u cijenama između „Markala“ i „Grbavice“ od pola do jedne marke

Pijaca na Grbavici jučer: Kupaca ima

Piše: D. BAŠIĆ

4.6.2018


Ponuda voća i povrća sve je raznovrsnija, a cijene variraju na gradskim pijacama. Jasmin Bašić, prodavač na „Markalama“, rekao nam je da sezonsko voće najviše privlači kupce.  

- Slobodno mogu reći da sam veoma zadovoljan prodajom, kao i ostale kolege - kazao nam je Bašić.

Stalni kupac 

Na pijacama „Markale“ i „Grbavica“, koje je obišla ekipa „Avaza“, kilogram paprika košta od 2,5 do tri KM, paradajza dvije do 2,5 maraka. Kilogram mladog krompira je 1,5 KM, što je otprilike ista cijena na svim pijacama.

Ako se želite osvježiti trešnjama, morate izdvojiti od tri do pet KM. Banane su pretežno oko dvije KM, kao i jabuke. Kilogram lubenice na pijaci „Grbavica“ je dvije, a na „Markalama“ 2,5 KM. Najskuplje su borovnice, jer za kilogram treba iz novčanika izvaditi čak 14 KM, i smokve, čija je cijena osam KM.

Na „Markalama“ je sve za pola do jedne marke skuplje nego na „Grbavici“.

Sarajka Vera Zorić stalni je kupac na pijaci „Markale“, ali, kako kaže, kupuje onoliko koliko joj je potrebno i samo kod provjerenih prodavača.

- Ovdje kupujem godinama i istina je, cijene su paprene. Ali, nigdje ne piše da se mora kupiti kilogram, uzmem koliko mi treba. Stalni sam kupac kod nekih prodavača, onda ne sumnjam u kvalitet - istakla je Zorić.

 Niska primanja

Na „Grbavici“ smo razgovarali s penzionerom Nedžibom Guđevićem, koji kaže da s minimalnom penzijom ne može sebi priuštiti neke voćke.

- Moja primanja su preniska za ove cijene. Sve donedavno jagode su bile otprilike sedam KM, za nas penzionere to je preskupo - istakao je Guđević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.