SARAJEVO

Na inicijativu Dževada Rađe (SBB): Oboljeli od dijabetesa dobili trakice i pumpice za liječenje

Zastupnik SBB-a Dževad Rađo

A. T.

25.6.2018

Nakon što su predstavnici Ministarstva zdravstva KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Udruženja dijabetičara za djecu i omladinu održali tokom pauze sjednicu Kolegija, poslanici su donijeli određene zaključke, zahvaljujući kojima će djeca oboljela od dijabetesa imati neophodne preparate za liječenje. 

Prema zaključcima Kolegija, lijek "glukogan" osigurat će se svim pacijentima inzulin-ovisnicima, za sve koje je utvrđena medicinska indikacija za upotrebu lijeka, a isti nije osiguran kroz bolničko liječenje. Bit će osiguran kroz poseban program, na teret sredstava obavezno preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Kroz izmjene i dopune budžeta KS osigurat će se 300.000 KM za nabavku inzulinskih pumpi za novootkrivene slučajeve inzulin-ovisnika i zamjenske pumpe, do utroška navedenih sredstava, za registrirane inzulin-ovisnike za 2018. godinu, a od 2019. i narednih godina ZZOKS treba ih finansirati u kontinuitetu.

Nabavka senzora, odnosno aparata za mjerenje šećera u krvi, vršit će se na teret sredstava obaveznog osiguranja. Aparati i 10 trakica godišnje za mjerenje ketona u krvi osiguravat će se za svakog inzulin-ovisnika do 26. godine.

Šef Kluba zastupnika SBB-a Dževad Rađo, koji je ranije ukazivao na ovaj problem i koji je po ovom pitanju čak podnio i zastupničku inicijativu, kazao nam je da je zadovoljan što su nakon toliko godina došli u situaciju da oboljelima od dijabetesa olakšaju bar malo život.

- Danas je ponovo bio pokušaj da se skrene tema, međutim, na Kolegiju je jednoglasno donesen zaključak da se kroz budžet ZZOKS definiraju stvari i sredstva koja nedostaju kako bi se u potpunosti riješio ovaj problem – rekao je Rađo.

Ističe da ono što su tražili oboljeli od dijabetesa i ono što je on tražio kroz svoju inicijativu uspjeli sve ostvariti.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.