PROBLEMI

U školu uloženi milioni, a nema dovoljno učenika!

Konstatirali smo da će ta škola imati oko 250 đaka i 10 odjeljenja, istakao Sivro

Još se ne zna ni ko će rukovoditi školom

Piše: A. TABAK

25.6.2018

Novosagrađena škola na Aneksu, koja je trebala biti otvorena u septembru, zbog nedovoljnog broja učenika, kako trenutno stvari stoje, možda svoja vrata neće otvoriti početkom naredne školske godine kako je bilo predviđeno. Mišljenje je to prvog čovjeka Sindikata za predškolski odgoj i obrazovanje Saudina Sivre.  

Pedagoški standardi

O ovom problemu članovi Sindikata razgovarali su i s direktorom i nastavnicima OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“, čiji bi radnici trebali raditi i u školi na Aneksu.


Sivro: Predizborna kampanja

- Prema informacijama koje smo dobili iz anketa u kojima su se djeca u školama „Hrasno“, „Osman Nakaš“, „Mehmedalija Mak Dizdar“ i „Džemaludin Čaušević“ izjašnjavala, konstatirali smo da će ta škola imati oko 250 đaka i deset odjeljenja. Prema pedagoškim standardima, nemamo ostvaren kapacitet od 18 odjeljenja – rekao je Sivro.

Škola nespremna

Dodaje da se još ne zna ni ko će rukovoditi i upravljati školom.

- Prema nezvaničnim informacijama, ni škola nije spremna. Sve ovo liči mi na neku predizbornu kampanju, gdje će neko u septembru reći: Mi smo dobra vlast, otvaramo škole, stoga glasajte za nas. Ovdje se ne vodi računa o tome da će neko morati preuzeti odgovornost za taj objekt za koji ne znamo je li završen i siguran – rekao je Sivro.

 Prijedlog Sindikata Munib Kukavica

Na prijedlog Sindikata, na čelu škole trebao bi biti aktuelni v. d. direktora OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar“ Munib Kukavica.

- Njemu je ostalo nekoliko godina do penzije i on bio mogao voditi taj proces dok se ne izabere direktor. Ljudi te škole osjećat će se zaštićenima ako bi Kukavica bio direktor, sve drugo za njih bi bilo strah šta će se dešavati. Stoga smo im striktno kazali da ne potpisuju ništa bez Sindikata – rekao je Sivro, naglašavajući da će politika pokušati odlučivati o izboru direktora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.