Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme sastali se s Milanom Dunovićem

Haris Sejdić tvrdi da je Ustav FBiH prekršen, jer policajci u KS imaju različite uniforme od onih u drugim kantonima

Ar. M.
03.07.2018 15:59

Foto: Haris Sejdić, predstavnik Konzorcija ( Arhiv)

Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, je rekao da će razmotriti mogućnosti podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu FBiH, s tim da je to prvenstvena nadležnost federalnog premijera.

Predstavnici devet kompanija, koje čine Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme, sastali su se s Milanom Dunovićem, zbog navodnog kršenja Ustava FBiH, zakona i Pravilnika u MUP-u Kantona Sarajevo.

Tom prilikom su istaknuli da je MUP KS 2013. godine usvojio Pravilnik o uniformi za specijalne geografske uvjete MUP-a KS, kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to propisuje federalna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi, čiji je izgled propisan navedenim Pravilnikom.

- Tako danas u praksi imamo situaciju da policijski službenici u Kantonu Sarajevo imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim kantonima. Smatramo da je prekršen Ustav FBiH, ali i federalna Uredba, jer je pravna mogućnost propisivanja posebnih, specijaliziranih tipova i dijelova policijske uniforme teško zloupotrijebljena, i to u korist pojedinih, dominantno uvoznih brendova odnosno zastupnika takve vrste policijske opreme - kaže Haris Sejdić, predstavnik Konzorcija.

Dodaje da je spomenuti pravilnik iz 2013. godine u potpunosti prilagođen i napravljen na način da favorizira samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH, čime su domaći, ali i svi drugi proizvođači diskriminirani.

NA VRH