POTPREDSJEDNIK FBIH

Dunović: Čavara se nikada nije konsultovao sa mnom ili Mahmutbegović u vezi imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH

Dunović je naveo kako se Čavara oglušio na dopise iz 2019. i 2021. godine u kojima su on i Mahmutbegović predložili imena sudija u skladu sa dva konkursa

Dunović: Čavara je očekivao da dobije saglasnost na imenovanje za tri minute. Arhiv

E. Ć.

24.8.2022

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović je rekao kako se Čavara nije konsultovao s njim, niti sa potpredsjednicom Melikom Mahmutbegović u proteklih tri i više godina u vezi imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

- Čuo sam da je tokom press konferencije rekao da je čak neustavno da mi predlažemo imena, a da je ustavno to da on obavlja razgovore sa kandidatima jer u Ustavu ne piše suprotno. Ja mislim da ne treba previše tumačiti da je neustavno ono što nije navedeno u Ustavu, a ne obrnuto. To je već problem njegovog pokušaja da opravda svoj nerad aktivno od 2019. godine - izjavio je Dunović.

Dunović je naveo kako se Čavara oglušio na dopise iz 2019. i 2021. godine u kojima su on i Mahmutbegović predložili imena sudija u skladu sa dva konkursa. Također, naveo je kako je Čavara očekivao da dobije saglasnost na imenovanje za tri minute.


Potpredsjednik FBiH je naveo i kako je listu sudija vidio malo prije početka konferencije za medije.

- Listu sam vidio sada, u momentu kada ste vi ušli. Moram reći od tri imena da kolega Čavara dva nije ispoštovao. Od tri je dva prepisao, jedno nije ispoštovao i nije dao obrazloženje. Ako je on taj koji imenuje, onda pitanje za njega, zašto nije bilo političke volje ako on sam donosi odluku? Sam sebi upada u riječ takvim izjavama - rekao je Dunović.

Inače, Čavara je danas na press konferenciji objavio imena novih sudija Ustavnog suda FBiH, a to su Ajša Softić, iz reda bošnjačkog naroda, Mirko Miličević, iz reda hrvatskog naroda, Bradimir Orašanin, iz reda srpskog naroda, te Dubravko Čampara, iz reda Ostalih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.