PREDSJEDNIK FBIH

Marinko Čavara imenovao sudije Ustavnog suda FBiH

Procedura imenovanja bit će završena nakon što je potvrde dopredsjednici FBiH i Dom naroda Parlamenta FBiH

Čavara: Tokom obraćanja novinarima rekao kako su nedopustivi napadi na institucije Predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Agencije

E. Ć.

24.8.2022

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara održao je press konferenciju na kojoj je objavio imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH.

Kako je Čavara naveo, imenovane sudije Ustavnog suda FBiH su Ajša Softić, iz reda bošnjačkog naroda, Mirko Miličević, iz reda hrvatskog naroda, Branimir Orašanin, iz reda srpskog naroda, te Dubravko Čampara, iz reda Ostalih.

Procedura imenovanja bit će završena nakon što je potvrde dopredsjednici FBiH i Dom naroda Parlamenta FBiH.


Nedopustivi napadi na institucije Predsjednika FBiH

Čavara je tokom obraćanja novinarima rekao kako su nedopustivi napadi na institucije Predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

- Žalosti me da je nakon poziva u moj ured nastala hajka koju ne mogu da razumijem. Dopredsjednici su naveli da je to neustavno ne navodeći koji dio. 

Nedopustivo je i neprihvatljivo napadati instituciju Predsjednika FBiH i rušiti institucije ove države. Presretan sam da sam upoznao 19 osoba s kojima sam direktno razgovarao. Volio bih da ih mogu sve imenovati jer su to divne osobe - izjavio je Čavara.


Optužbe o blokiranju imenovanja sudija

Čavara je, komentarišući tvrdnje dopredsjednika Milana Dunovića i Melike Mahmutbeović, rekao kako to ne razumije, te je dodao i da je bivši potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo zvao kandidate na razgovor i da je na to imao zakonsko pravo.

On se dotakao optužbi kako blokira imenovanje sudija, ali i druge procese, navodeći kako to nije tačno.

- Ja da sam htio blokirati, iskoristio bih ustavnu obavezu da raspustim Parlament FBiH u januaru, nisam o uradio jer nisam htio zaustaviti procese u FBiH - poručio je Čavara.

Podsjetimo, Ustavni sud FBiH već godinama je nepopunjen, jer je od ukupno devet u sudu trenutno samo pet sudija. Zbog nepopunjenosti suda u blokadi je i njegovo Vijeće za zaštitu vitalnog interesa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.