PRIPREME „Toplane“ remontiraju postrojenja i spremaju se za grijnu sezonu

Ljeto koriste da što više posla urade

Do kraja juna verificirano 45 individualnih mjerača

A. NALO
10.07.2018 22:38

Foto: Na Čobaniji otklonjen kvar jer je curila tehnološka voda

Ekipe preduzeća "Toplane" ljeto koriste da provjere ima li kvarova na postrojenjima i cijevima, zatim u kotlovnicama i podstanicama. Do sada je već urađen veliki dio posla, tako da će sve biti spremno za početak grijne sezone, kazao je Ženja Ljubuškić iz kabineta direktora „Toplana“ Novi gorionici

- Završili smo obnovu toplotne podstanice „Odobašina“ i izgradnju priključnog vrelovoda za objekt „Veneto“ na Otoci. Zatim smo zamijenili gorionike u kotlovnici „K5“ na Alipašinom Polju i priveli kraju gradnju krovne plinske kotlovnice „Otoka meander“ – kazao je Ljubuškić.

Prema njegovim riječima, u skladu sa Zakonu o mjeriteljstvu BiH „Toplane“ su počele s ugradnjom individualnih mjerača, čija je garancija 5 godina. Do kraja juna verificirano je 45 takvih mjerača.

Položene cijevi 

- Nove cijevi postavili smo u ulicama Sutjeska, Azize Šaćirbegović i Hamdije Čemerlića. Završeni su građevinski i mašinski radovi na rekonstrukciji dva šahta koja pripadaju vrelovodu u ulici Grbavička do broja 8a. Slične radove imali smo i na Dobrinji. Zbog pojave gubitka tehnološke vode u ulici Čobanija do broja 16 započeti su radovi na građevinskom iskopu toplovoda radi otklanjanja kvara – istakao je Ljubuškić.

Proširenje SCADA sistema

I u ovoj godini „Toplane“ su nastavile s realizacijom projekta proširenja “sistema daljinske kontrole i upravljanja“ započetim ranijih godina. U skladu s Ugovorom o implementaciji SCADA sistema tokom juna je izvršena priprema za ugradnju temperaturnih senzora SCADA sistema u kotlovnicama Koševo, Park, Naselje Sunca i Stup l, te je izvršena priprema za ugradnju “sistema daljinske kontrole i upravljanja“ u 12 toplotnih podstanica kotlovnice Zetra, kako je planom i predviđeno.  

  • Zamijenjen dio vrelovoda u ulici Azize Šaćirbegović
    Zamijenjen dio vrelovoda u ulici Azize Šaćirbegović
NA VRH