PRIPREME

Ljeto koriste da što više posla urade

Do kraja juna verificirano 45 individualnih mjerača

Na Čobaniji otklonjen kvar jer je curila tehnološka voda

A. NALO

10.7.2018

Ekipe preduzeća "Toplane" ljeto koriste da provjere ima li kvarova na postrojenjima i cijevima, zatim u kotlovnicama i podstanicama. Do sada je već urađen veliki dio posla, tako da će sve biti spremno za početak grijne sezone, kazao je Ženja Ljubuškić iz kabineta direktora „Toplana“ Novi gorionici

- Završili smo obnovu toplotne podstanice „Odobašina“ i izgradnju priključnog vrelovoda za objekt „Veneto“ na Otoci. Zatim smo zamijenili gorionike u kotlovnici „K5“ na Alipašinom Polju i priveli kraju gradnju krovne plinske kotlovnice „Otoka meander“ – kazao je Ljubuškić.

Prema njegovim riječima, u skladu sa Zakonu o mjeriteljstvu BiH „Toplane“ su počele s ugradnjom individualnih mjerača, čija je garancija 5 godina. Do kraja juna verificirano je 45 takvih mjerača.

Položene cijevi 

- Nove cijevi postavili smo u ulicama Sutjeska, Azize Šaćirbegović i Hamdije Čemerlića. Završeni su građevinski i mašinski radovi na rekonstrukciji dva šahta koja pripadaju vrelovodu u ulici Grbavička do broja 8a. Slične radove imali smo i na Dobrinji. Zbog pojave gubitka tehnološke vode u ulici Čobanija do broja 16 započeti su radovi na građevinskom iskopu toplovoda radi otklanjanja kvara – istakao je Ljubuškić.

Proširenje SCADA sistema

I u ovoj godini „Toplane“ su nastavile s realizacijom projekta proširenja “sistema daljinske kontrole i upravljanja“ započetim ranijih godina. U skladu s Ugovorom o implementaciji SCADA sistema tokom juna je izvršena priprema za ugradnju temperaturnih senzora SCADA sistema u kotlovnicama Koševo, Park, Naselje Sunca i Stup l, te je izvršena priprema za ugradnju “sistema daljinske kontrole i upravljanja“ u 12 toplotnih podstanica kotlovnice Zetra, kako je planom i predviđeno.  

Zamijenjen dio vrelovoda u ulici Azize Šaćirbegović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.