ODLUKE

Nakon što je MUP KS zatražio zemljište od Vlade: Hoće li se umjesto zgrade policije graditi stanovi?

Zemljište i objekt ViK-a u Paromlinskoj već 40 godina zjape prazni ( M. Kadrić)

F. Mustafić

31.7.2018

Ovakva mogućnost se pojavila nakon što je na sjednici Vlade KS premijer Adem Zolj s dnevnog reda povukao tačku o dodjeli ovog građevinskog zemljišta MUP-u, a čije pravo na korištenje je već 40 godina imalo preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.  

Betonska konstrukcija

Ovakva odluka najviše je iznenadila zaposlenike MUP-a, koji već godinama tragaju za novim poslovnim prostorijama.

Kako nam je kazao ministar Vedran Mulabdić, Vlada je početkom godine za izgradnju nove zgrade MUP-a izdvojila dva miliona maraka.

- Shodno tome, sa svojim saradnicima poduzeo sam aktivnosti na iznalaženju adekvatnog lokaliteta koji bi bio u našoj funkciji. S obzirom na sve specifičnosti MUP-a, efikasnosti i zakonitosti, a polazeći od činjenice da je zemljište u Kolodvorskoj državno i zjapi već blizu 40 godina, pokrenuli smo aktivnosti na rješavanju, odnosno dodjeli zemljišta MUP-u, kako bismo mogli početi s izgradnjom prostorija – rekao nam je Mulabdić.

Kako je istakao, preduzeću ViK ova lokacija dodijeljena je još 1978. za izgradnju dispečerskog centra, međutim, osim izgradnje betonske konstrukcije, ništa se drugo nije uradilo.

- Zbog toga Vlada i Skupština KS trebaju zauzeti stav da se donese odluka o prijenosu prava korištenja zemljišta sa ViK-a na MUP. U međuvremenu, nastavit ćemo sve političko-pravne konsultacije, jer ne želimo da se aktivnosti vode van zakonskih okvira – naglasio je Mulabdić.

Međusobni odnosi

S druge strane premijer Zolj nam je kazao da je jedini razlog zbog čega zemljište nije dodijeljeno policiji to što prethodno nisu dostavili mišljenje ViK-a.

- Nesporno je da svi članovi Vlade podržavaju rad MUP-a i shvataju njihovu potrebu za izgradnjom vlastitih prostorija na ovom lokalitetu, ali se prethodno moraju pravno riješiti međusobni odnosi između MUP-a i ViK-a. Čim se riješi ovo imovinskopravno pitanje, ova tačka će biti razmatrana – rekao nam je Zolj.

ViK: Bio je rat, vodovodna mreža je stradala

Iz preduzeća ViK pokušali su pojasniti zbog čega već 40 godina grade objekt u Kolodvorskoj.

- Gradnja nikada nije okončana iz više razloga, nemogućnosti potpunog samostalnog finansiranja, izbijanja rata, stradanja i stanja vodovodnog i kanalizacionog sistema poslije rata. Uprava preduzeća je čvrsto opredijeljena da se ovaj prostor privede svojoj prvobitnoj namjeni – poručili su iz ViK-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.