SARAJEVO

Obilježena 26. godišnjica stradanja građana Sarajeva u ulici Jukićeva broj 69

A. Ovčina

Fena - A.O.

31.7.2018

Predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Grada Sarajeva i Općine Centar posjetili su danas mjesto stradanja petero civila, od toga dvoje djece, u ulici Jukićeva br. 69 i tom prilikom odali počast nevinim žrtvama. 

Udruženje roditelja ubijene djece je odalo počast i položilo cvijeće na spomen obilježje. Na ovoj godišnjici su prisustvovali roditelji ubijene djece, predsjednik udruženja i njihovi najbliži. 

Ubijeni su djeca, rođaci Indira (šest godina) i Rizvan (10 godina) Kujundžić te Delveta i Hasija Kujundžić i Mirjana Maksimović.

- Na današnji dan 1992. godine u ulici Jukićeva počinjen je jedan u nizu zločina. To je bilo na dan kada se bila bitka za Poljine i iz odmazde zločinci su tokom cijelog dana granatirali ovo područje te su ubili nevine ljude i veliki broj ranili - kazao je Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

Istakao je da se nikada ne smije i ne može dozvoliti da se zaboravi što se događalo tokom agresije i opsade grada Sarajeva.

- Kao i prethodnih godina, okupili smo se da obilježimo godišnjicu stradanja, na taj način čuvamo sjećanje na stradale, istinu od zaborava i njegujemo kulturu sjećanja, što je vrlo važno i značajno kako zbog današnje mladosti tako zbog budućih generacija - kazao je Grabovica.

Dodao je da će se s praksom očuvanja istine od zaborava nastaviti i u narednom periodu.

Obilježavanju godišnjice stradanja prisustvovali su rodbina i prijatelji stradalih te građani Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.