PRVA TRANSVERZALA

Krajem avgusta počinju radovi od Šipa do Kobilje Glave

(A.Durgut). Ulica Halida Kajtaza: Neriješena imovinskopravna pitanja

A. TABAK

4.8.2018

Najsloženija situacija je kod kružnog toka u Velešićima, jer imovinskopravni odnosi nisu završeni.Gradnja planirana još 1985. godine, kazao Hulusić. 

Gradnja Prve transverzale, na koju se čekalo decenijama, konačno će početi krajem ovog mjeseca. Kazao je ovo Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS, koji je jučer s načelnikom općine Centar Nedžadom Ajnadžićem obišao trasu buduće moderne saobraćajnice.   

Složena situacija  

Prema riječima Hulusića, radovi će prvo početi na drugom dijelu Transverzale od kružnog toka na Šipu do tunela na Kobiljoj Glavi.  

- Najsloženija situacija je kod kružnog toka u Velešićima, jer imovinskopravni odnosi nisu završeni. Također, i s inžinjerskog aspekta ovdje je dosta složena situacija, pa smo se zato odlučili da radovi prvo krenu od Šipa – rekao je Hulusić.




Hulusić pokazao trasu kojom će prolaziti Prva transverzala

Buduća saobraćajnica polazi od Zagrebačke ulice do Vogošćanske petlje.

- Trasa ide od Zagrebačke ulice, zatim između Zemaljskog i Historijskog muzeja, pored Američke ambasade, ulicom Halida Kajtaza, zatim Koševskim Brdom, kroz Velešiće, Bare, Šip i završava na Kobiljoj Glavi. Na području Vogošće trasa se nastavlja kroz tunel Kobilja Glava i dalje se pruža preko Hotonja te se spaja s Koridorom 5C kod Vogošćanske petlje – pojasnio je Hulusić.  
Urbanistička saglasnost  
On je istakao da je Zavod za izgradnju u prethodnim mjesecima mnogo radio na ovom projektu, čija je gradnja planirana još 1985. godine.  

- O Prvoj transverzali ranije se pričalo mnogo, a gotovo ništa nije urađeno. Posljednja i jedina aktivnost na ovoj transverzali bila je eksproprijacija dvije kuće još 2008. godine. Sada smo osigurali pet miliona maraka da bismo riješili samo imovinskopravna pitanja. Vrijednost stanova koje smo dali ljudima čije su kuće morale biti uklonjene je oko 15 miliona – dodao je Hulusić, istakavši da će cjelokupan projekt koštati 160 miliona maraka.

Načelnik Ajnadžić kazao je da je Općina već izdala urbanističku saglasnost za početak radova te da će pružiti svu tehničku i administrativnu pomoć prilikom eksproprijacije. 
  Tramvaj do Betanije  

- Ono što je posebno zanimljivo kada je u pitanju Prva transverzala jeste da će se njenom trasom izgraditi i tramvajska pruga do Betanije. Na taj način proširit će se tramvajski saobraćaj – kazao je Hulusić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.