PRVA TRANSVERZALA

Direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač za "Avaz": Radovi na tunelu Kobilja Glava privode se kraju

Planirano je da se jedna cijev završi u sedmom, a druga u devetom mjesecu, istakao je Kovač

Tunelske cijevi bit će duge 700 metara. Avaz

17.4.2024

U decembru 2022. godine počela je izgradnja tunela Kobilja Glava kao dionice Prve transverzale. Iako Prva transverzala, kao ideja, stoji još od 80-ih godina prošlog stoljeća, izgradnja je konačno započela 26. oktobra 2020. godine.

Tunel će se nalaziti između naselja Šip i Hotonj u Vogošći, a tunelske cijevi bit će duge 700 metara.

Treća smjena

Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS, potvrdio je za "Avaz“ da se radovi na izgradnji tunela Kobilja Glava privode kraju.

- Radovi idu čak i ispred dinamike. Stižemo bez problema. Nema nikakvih problema kad je riječ o kopanju tunela. Uvodi se i treća smjena, a plan je da se u ovoj godini obje cijevi iskopaju – kazao je direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač.

Kovač: Idemo ispred dinamike. Screenshot

Kovač dodaje kako rok za završetak radova još nije precizno određen, jer se ide ispred dinamike, što se, kako kaže, „rijetko dešava“.

- Planirano je da se jedna cijev završi u sedmom, a druga u devetom mjesecu – istakao je Kovač.

Radi se ubrzano

Na naše pitanje o izgradnji Prve transverzale čija je dionica upravo spomenuti tunel, Kovač ističe da problem i dalje predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Radovi na Prvoj transverzali su aktivni samo na tunelu, ostalo je da se završe imovinsko-pravni odnosi, a to ne radimo mi, nego Općina i Zavodi za izgradnju. Dok oni ne riješe imovinsko-pravne odnose, mi ne možemo graditi ništa. Svake sedmice su sastanci u Vladi, radi se ubrzano, prioritet je da se otkoči Prva transverzala, ali znate kako je s narodom... – rekao je Kovač.

Rok za završetak radova nije precizno određen. Avaz

Iz Direkcije za puteve dodaju i da se ove godine radi pretežno ubrzano na gradilištima, uskoro će početi i izgradnja XIII transverzale.

- Radovi idu dobro. Ono što nam je glavni projekt jeste otvaranje glavne gradske saobraćajnice. XIII transverzala je bila u zastoju zbog izmještanja ViK-ovih instalacija. Od sutra bi trebali radovi krenuti ubrzano na toj raskrsnici, da bi se završila za nekih mjesec ili dva - zaključio je Kovač.

Biciklistička staza

Prva transverzala bi trebala biti duga 12 kilometara, a prostirala bi se od Marindvora do Jošaničke petlje u Vogošći.

Izgradnja tunela će koštati više od 60 miliona KM, a novac za izgradnju osiguran je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Osim saobraćajnice, tunel će imati pješačku i biciklističku stazu i bit će dva metra širi od tunela na autoputevima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.