PROTESTI

Sedma sila u Sarajevu jednoglasna: Stop nasilju nad novinarima!

U glavnom gradu okupilo se 200 novinara

E. Trako

28.8.2018

„Stop nasilju nad novinarima u BiH“, jedinstvena je poruka više od 200 predstavnika sedme sile koji su se danas okupili u Sarajevu na platou ispred Narodnog pozorišta. 

Ovaj skup, kao i onaj u Banjoj Luci, organiziran je povodom brutalnog premlaćivanja Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije.

Novinarka Senka Kurt poručila je da prava novinara nikad nisu bila zaštićena, a da posljednjih godina novinari postaju vreća za udaranje.

- Neka udruženja pokušavaju zaštititi novinare, ali ni oni nisu upućeni u svoja prava. Ne vidim kukavice među novinarima, nego među onima koji vladaju. Novinare treba tretirati kao službene osobe, jednako kao policiju – kazala je Kurt.

Okupljeni novinari danas su tražili izmjenu Krivičnog zakona BiH i da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu prilikom vršenja službene dužnosti.

Arijana Saračević-Helać smatra da su za česte napade na novinare odgovorni političari i vladajuće strukture te je naglasila da bi bh. novinari trebali biti hrabriji.

- Glas novinara mora se dalje čuti. Moramo biti hrabriji i ne smije nas se sputavati u izvršavanju naših svakodnevnih novinarskih zadataka. Za loš položaj novinara u BiH su odgovorni političari. Različita udruženja novinara koja postoje u našoj zemlji trebaju biti uz nas i štititi nas. Mislim da se još mnogo toga može učiniti kako bi naša profesija bila časna i poštena - kazala je Saračević-Helać.

Podsjetimo, od početka godine zabilježen je 41 napad na novinare u BiH.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.