SARAJEVO

Sutra počinje obilježavanje 26. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Za prvog komandanta korpusa, uredbom predsjednika Alije Izetbegovića, izabran Mustafa Hajrulahović Talijan

Fena

Fena

30.8.2018

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i boračka udruženja KS u naredna dva dana će prigodnim manifestacijama obilježiti 26. godišnjicu formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo danas je na pres-konferenciji podsjetio da je Prvi korpus ARBiH formiran 1. septembra 1992. godine u Sarajevu, na prijedlog načelnika Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, generala Sefera Halilovića, prema odluci vrhovne komande OSRBiH, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

- Korpus je dao veliki doprinos u odbrani grada Sarajeva i BiH. Za prvog komandanta postavljen je general Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade iz ovog korpusa ponijele su časne nazive "slavna", a četiri počasne nazive "viteška". Od pripadnika Prvog korpusa ARBiH 472 borca su nosioci najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", a od tog broja je 238 posthumno, 29 pripadnika Prvog korpusa odlikovano je najvišim državnim priznanjem od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem "Srebreni štit". Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 boraca Prvog korpusa je ugradilo svoje živote u temelje BiH - kazao je Fišo.

Za doprinose odbrani grada Sarajeva i BiH Prvom korpusu je dodijeljena kolektivna Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva.

Ismet Imamović, u ime koordinacije boračkih udruženja, pozvao je sve pripadnike Prvog korpusa ARBiH i MUP-a BiH da se pridruže u obilježavanju ovog značajnog datuma za državu BiH, dok je sekretarica Ministarstva za boračka pitanja KS Belma Karamehmedović-Adilović predstavila program obilježavanja.

Sutra, prvog dana manifestacije, od 10 do 12 sati bit će odata počast šehidima i poginulim borcima na mazarjima Kovači, kod Ali-pašine džamije i Stadionu te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko. U okviru odavanja počasti proučen je Ja'sin poginulim braniteljima, a također su održani misa zadušnica i parastos pripadnicima katoličke i pravoslavne vjere ARBiH, koji su dali svoje živote.

Drugi dan programa, u subotu, manifestacija će početi u 15.30 sati na Trgu Prvog korpusa svečanim postrojavanjem veterana iz brigada Prvog korpusa s ratnim zastavama. Defile će zatim krenuti do mezarja na Kovačima, a veterani će uz put položiti cvijeće na Spomenik ubijenoj djeci grada Sarajeva i žrtvama NOR-a pred Vječnom vatrom.

Manifestacija će biti završena akademijom u amfiteatru memorijalnog kompleksa Kovači od 18 do 19.15 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.