SKUPŠTINA KS

Usvojen Nacrt zakona o studentskom standardu, sjednica Skupštine prekinuta

Predviđena su dodatna povećanja ljekarima, ali u razumnim granicama

Piše: A. T. / Fena

6.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

21.35 Skupština KS usvojila Nacrt zakona o studentskom standardu KS

Nakon što su zastupnici usvojili Nacrt zakona o studentskom standardu u KS, predsjedavajuća Ana Babić prekinula je sjednicu. Kazala je da će javnost biti obaviještena o datumu nastavka sjednice. 

Skupština Kantona Sarajevo večeras je na sjednici usvojila Nacrt zakona o studentskom standardu u KS-u kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti studenata u oblasti akademskog standarda, osnivanje organizacija i rad ustanova i finansiranje studentskog standarda.

Studentski standard u smislu ovog zakona je organizovana djelatnost kojom se u oblasti obrazovanja osiguravaju dodatni uslovi za dostupnije, efikasnije i kvalitetnije obrazovanje studenata.

Cilj zakona je stvaranje materijalnih, kulturnih, socijalnih, zdravstvenih i drugih uslova kojima se potiče sticanje obrazovanja, društvena uključenost i razvoj ličnosti studenata.

Za adekvatno provođenje zakona na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti 52.000 KM, uz dodatna finansijska sredstva.

Studentski standard podrazumijeva da studenti imaju prava na kredit, ishranu, zdravstveno osiguranje, stipendiju, prevoz, mjesto za učenje i drugo.

Javna rasprava trajat će 100 dana.

Nakon konsultacija sa članovima Vlade KS, premijer KS Adem Zolj je sa dnevnog reda sjednice Skupštine Kantona Sarajevo povukao Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi koji se ticao reformi u administraciji, a među kojima je i pitanje načina funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture.

Cilj je bio da se Grad Sarajevo i devet općina dogovaraju oko pitanja funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega javnog prevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih važnih pitanja, kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje.

19.45 Nema štrajka, usvojen Zakon o policijskim službenicima  

Sa 25 glasova za, upravo je na sjednici Skupštine KS usvojen Prijedlog zakona o policijskim službenicima. S obzirom na to da su u sklopu Zakona usvojeni i amandmani koji se tiču pitanja penzionisanja, prema riječima predsjednika Sindikata Mirze Hadžiabdića, do protesta neće doći.  

Jedina opcija u kojoj je moglo doći do protesta jeste da se usvojio Zakon bez amandmana koje je Vlada utvrdila i koji su postali sastavni dio tog zakona. Uvjet penzionisanja je identičan sada onome koji je definiran na Federalnom nivou i njime se propisuje da se za policijske službenike koji su proveli najmanje 15 godina staža u policiji za utvrđivanje ličnog koeficijenta uzima njegov petogodišnji prosjek plaća. To je rješenje koje imamo i u zemljama regije – rekao je Hadžiabdić. 

Ističe da je ovaj zakon bilo potrebno u određenim segmentima uskladiti i s nekim drugim propisima koji su u međuvremenu stupili na snagu. 

Na određeni način je uređenije pitanje unapređenja policijskih službenika kao i pitanje utvrđivanja disciplinske odgovornosti. U svakom slučaju, Zakon ne smatramo idealnim, ali ga smatramo boljim nego postojećim – rekao je Hadžiabdić. 

18.10 Zastupnici razmatraju Prijedlog zakona o policijskim službenicima

U toku je žustra sjednica Skupštine KS na kojoj se trenutno razmatra Prijedlog zakona o policijskim službenicima.

Kako je istaknuo ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić, donošenje ovog zakona je neophodno zbog usklađivanja s drugim propisima kao što su Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH, Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH, Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i Zakon o radu FBiH.

Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, koji je trenutno na snazi, prema njegovim riječima pokazao je određene nedostatke prilikom provedbe.

Predloženim zakonom su na kvalitetniji, efikasniji i ekspeditivniji način propisane oblasti koje se tiču zapošljavanja u policijskom organu, procedure unapređenja u viši čin, rad i sastav disciplinskog organa te preciznije definirani slučajevi prestanka radnog odnosa. Novi Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo je na jasan i precizan način propisao uvjete za imenovanje, ocjenu, disiplinsku odgovornost policijskog komesara – rekao je, između ostalog, Mulabdić.

Šef Kluba zastupnika SBB-a Dževad Rađo smatra da je ovaj zakon trebalo donijeti i ranije, jer je on samo jedan od zakona koji uređuje tu oblast.

- Meni je izuzetno drago da se konačno našao na dnevnom redu. On je mnogo bolji u odnosu na prethodne zakone i kroz ovaj zakon riješit će se mnoge nejasnoće koje definiraju radnopravni status policajaca – rekao je Rađo.

Samostalni zastupnik Elvedin Okerić smatra da ne trebaju podržati zakon koji predviđa sukob interesa.

Ovo je konfuzan i nedorečen zakon. Mi smo dostavili svoje amandmane, gdje se predviđa usaglašavanje kantonalnih s federalnim propisima kada je riječ o penzionisanju. Kada je u pitanju sistematizacija i zapošljavanje, nije to neka pohvala. Primit ćemo neke ljude s fakultetima koji nisu adekvatni za ovaj posao – rekao je Okerić.

Rasim Lakota, zastupnik SBB-a, kazao je da se stanje sigurnosti u KS značajno popravilo kao i u MUP-u KS.

Ovaj zakon koji ćemo usvojiti predviđa određeni iskorak te kroz njegovu primjenu u određenom periodu treba sagledati i njegove efekte. On će doprinijeti poboljšanju uvjeta rada policijskim službenicima – rekao je Lakota, naglasivši da su MUP-u potrebna sva zanimanja.

U Zakonu o policijskim službenicima KS definirano je da oni imaju pravo na penziju pod uvjetom da su u kontinuitetu imali najmanje 15 godina staža te da su u vrijeme stjecanja prava na penziju obavljali posao policijskog službenika.

Koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrdit će se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koji su za njega najpovoljniji. Ovo se odnosi i na policijskog službenika koji usljed zadobivenih povreda na radu, uzrokovanih neposrednim izvršenjem svog posla i zadatka, bude proglašen invalidom prve kategorije.

Poseban staž iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u jednostrukom trajanju uračunava se u staž osiguranja za policijskog službenika samo uz pismenu saglasnost lica na kojeg se ona i odnosi.

16.45 U protestima boraca povrijeđena sedmorica policajaca 

U jučerašnjim protestima borcima, prema riječima ministra unutrašnjih poslova KS Vedrana Mulabdića, povrijeđeno je sedmero policijskih službenika. 

Utvrđene su im lakše tjelesne povrede.  

Mulabdić je kazao da su četiri osobe koje su narušile na ovakav način javni red i mir privedene i procesuirane.

15.10 Od 1. juna do danas otklonjeno 465 kvarova na vodovodnoj mreži

Zastupnici su na današnjoj sjednici Skupštine KS razmatrali i informaciju Uprave „Vodovod i kanalizacija“ za period od 1. juna do 13. jula i za period od 14. jula do 17. avgusta. Kako je navedeno u informaciji, vodosnabdijevanje u ovom periodu bilo je uredno i do obustave isporuke vode dolazilo je samo na lokacijama na kojima su otklanjani kvarovi. Istaknuto je da se kvarovi otklanjaju svakodnevno i da je u ovom periodu otklonjeno 465 kvarova na vodovodnoj mreži. 

Također je rečeno da je prosječna proizvodnja vode iznosila 2.935 litara u sekundi i da je manja za devet posto u odnosu na isti prošle godine.

U informaciji koja je iznesena pred zastupnike istaknuto je da je naplata vode u ovom periodu iznosila 5.813.529 KM i bila je veća za 205.000 KM u odnosu na isti period protekle godine.

Direktorica ViK-a u svom izlaganju istakla je da su dugovanja prema Vodovodu 45 miliona KM.

13.06 Ademaj: Predviđena su dodatna povećanja ljekarima, ali u razumnim granicama

Odgovarajući na zastupnička pitanja tokom sjednice Skupštine KS, ministrica zdravstva Zilha Ademaj kazala je da se plaće ljekarima u KS trebaju povećati te da su predviđena sredstva u ovoj godini za dodatno povećanje plaća, ali u razumnim granicama.

- Imali smo jučer razgovore sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije, nakon što su započeli sa štrajkom koji nije bio najavljen blagovremeno, iako smo mi smatrali da smo pregovore sa Sindikatom završili odlukom koju je donijelo Mirovno vijeće i u čijem su procesu mirenja sudjelovali predstavnici Sindikata. Odluka je donesena 31. avgusta i za mene lično i za Vladu je to bio postignut dogovor. Međutim, oni su se u međuvremenu predomislili, odustali od te odluke koju su potpisali i odlučili se na štrajk koji nije ni najavljen ni započet u skladu s odgovarajućim procedurama. Mi smo voljni da pregovaramo i nadam se da ćemo nastaviti i sutra – rekla je Ademaj.

Ademaj ističe da su doktorima medicine i stomatologije u KS povećali plaće protekle godine te da je za 26 posto povećana osnovna plaća i da su povećani i svi dodaci koji idu uz plaće.

- Ovaj štrajk nikome ne ide na obraz, ni nama, vladajućim strukturama, ni tim ljekarima, jer nije uredu da građani ispaštaju. Smatram da štrajk nije dobra opcija i mislim da se trebamo dogovarati. Ostavili smo mogućnost da sutra, nakon što napravimo sve predračune prema njihovim zakonima i razmotrimo mogućnost da se traže neka dodatna sredstva kroz raspodjelu, nastavimo razgovore. Ne znam je li Sindikat od toga odustao – rekla je ministrica Ademaj.

12.24 Hasanspahić: Zapošljavanje u ViK-u se vrši putem javnog poziva

S obzirom na to da su zastupnici Skupštine KS na sjednici postavili nekoliko pitanja kada su u pitanju firma „Vodovod i kanalizacija“ i imenovanje direktorice Azre Muzur, ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić kazao je da se zapošljavanje u ViK-u radi putem javnog poziva te da se takav način upošljavanja prakticira od oktobra.

Što se tiče imenovanja direktorice Azre Muzur, Hasanspahić kaže da je sva procedura oko imenovanja završena.

- S obzirom na to da je Nadzorni odbor dao ostavku, ja sam uputio dopis nadležnim organima da se u što kraćem roku imenuju direktor. Dobio sam odgovor da postoje dvije mogućnosti, ili da ponove intervju s kandidatima ili da raspišu javni poziv. Skupština i NO odlučili su ponoviti intervju. Meni je drago što je Azra Muzur dobila taj mandat – rekao je Hasanspahić.

10.30 Građani Smiljevića obratili se na sjednici Skupštine

U toku je 44. radna sjednica Skupštine KS. Zastupnici su na samom početku zasjedanja odlučili dati priliku grupi građani iz Smiljevića da se obrate javnosti i ukažu na problem gradske deponije.

Jedna od građanki Adisa Gojak-Vejo zastupnicima je ukazala na problem zagađenog zraka, zbog, kako ističe, neadekvatnog odlaganja otpada na gradskoj deponiji.

- Ne možemo otvoriti naše kuće. Ljudi obolijevaju, tome svjedoči i slučaj djevojčice koja je teško oboljela i u čijim nalazima stoji da je uzrok njenog oboljenja deponija. Na ovom području postoji i opasnost od eksplozije zbog nakupljanja plina. Drugi problem su otpadne vode koje dolaze i do vodenih tokova. Da bi se to riješilo potreban je pročistač. Postrojenje u koje se uložilo 7 miliona ničemu ne služi – rekla je Vejo.

Ističe da traže hitno rješavanje smrada s deponije te eliminiranje deponijskog plina, kao i propisno pokrivanje starih dijelova deponije. Zatražili su i hitno pročišćavanje vodenih tokova. Gojak-Vejo ističe da građani traže smjenu menadžmenta „Rada“.

Na dnevnom redu je, između ostalog, informacija o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju GRAS-a i informaciju Uprave "Vodovod i kanalizacija".

Zastupnici će, također, razmatrati i Prijedlog zakona o policijskim službenicima, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.