SJEĆANJA

Obilježena 77. godišnjica prve partizanske akcije u Drugom svjetskom ratu

Uvijek je bilo hrabrih antifašista koji su stali u odbranu domovine

E. Muračević

Avaz.ba

6.9.2018

U vogošćanskom naselju Krivoglavci, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a, danas je održana manifestacija povodom obilježavanja 77. godišnjice prve partizanske akcije u Drugom svjetskom ratu.

Polaganjem cvijeća na spomen-kosturnicu, evocirane su uspomene na 6. septembar 1941. godine, kada je u ovom kraju izvedena prva partizanska akcija na rušenju željezničke pruge usljed koje je više vagona neprijateljskog teretnog voza završilo u rijeci Bosni.

- Ta vrlo uspješna akcija antifašista poslužila je neprijatelju da sutradan učini brutalnu odmazdu paleći veći broj seoskih kuća od Reljeva do Ilijaša i ubijanje mnogo nevinog stanovništva - rekao je Vedran Poropat, potpredsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Vogošće, koji se, uz Zijada Kadrića, pomoćnika načelnika za boračko-invalidsku zaštitu općine Vogošća, obratio prisutnima. 

Tada je samo u naselju Krivoglavci, kolektivnim spaljivanjem, ubijeno 70 civila, uglavnom žena i djece. Zapaljeno je 29 kuća. Zločin su počinile ustaše iz Sarajeva s logornikom Bećirom Lokmićem na čelu. Među ubijenima je bilo 13 djece.  

Inače, u okviru spomen-kosturnice u Krivoglavcima sahranjene su 124 vogošćanske civilne žrtve, stradale od fašista u Drugom svjetskom ratu. 

Manifestaciju je moderirao Refik Softić, dok je vrlo nadahnuto stihove iz poeme „Jama“ Ivana Gorana Kovačića govorio student Samir Ćurevac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.