REAKCIJE

Otkako je otvoreno Savjetovalište za narkomane manje je kriminala

Više od 100 pacijenata koji su uključeni u metadonski program, živi upravo na području Centra te se postavlja pitanje protiv koga to građani pišu peticije, rekla Mehić-Basara

Više od 15 godina građani protestiraju zbog otvaranja Savjetovališta

A. TABAK

29.9.2018

Nakon što su stanovnici mjesne zajednice (MZ) Marindvor-Crni vrh zbog svakodnevnih problema s ovisnicima tražili izmještanje Savjetovališta za bolesti ovisnosti koje je smješteno u ulici Omera Stupca, oglasili su se i iz Zavoda za bolesti ovisnosti KS. Građani su čak pisali i peticije, slali ih u Općinu Centar i tražili izmještanje Savjetovališta, jer zbog korisnika, navodno, svakodnevno imaju problema u naselju.  

Oboljele osobe

- Zbog 60 zaposlenika koji predano obavljaju svoj posao, zbog desetina hiljada bolesnih kojima smo pružali i kojima pružamo pomoć, zbog njihovih porodica kojima pomažemo da lakše savladaju pakao kroz koji prolaze, te u ime stotina hiljada građana koji nam daju podršku, izražavamo naš protest prema peticiji građana ove MZ koji ne biraju sredstva za afirmiranje stigmatizacije i diskriminacije mentalno oboljelih osoba – kazala je direktorica Zavoda Nermana Mehić-Basara.

Ona je istakla da su građani ove MZ protestirali čak prvog dana nakon otvaranja Savjetovališta s programom metadonske terapije u maju 2002. godine, te da to čine više od 15 godina. Ističe da se nikada zvanično nisu obratili Zavodu.

- Više od 100 pacijenata koji su uključeni u metadonski program živi upravo na području Centra te se postavlja pitanje protiv koga to građani ove MZ pišu peticiju. Prema izvještajima MUP-a KS, na ovom području značajno je smanjena stopa kriminaliteta otkad je otvoreno Savjetovalište – rekla je Mehić-Basara.

Poštivati odluke

Naglašava da se program opijatske supstitucione terapije ne može prebaciti u objekt u Jagomiru, jer za sve one kojima je potreban vanbolnički program liječenja mora se osigurati da su što bliže mjestu stanovanja. Također, dodaje da je izmještanje Savjetovališta u nadležnosti Ministarstva zdravstva i Skupštine KS te da će poštovati svaku odluku koju donesu.

Pravo na zdravstvenu zaštitu

Mehić-Basara ističe da su njihovi pacijenti građani ovog grada i osigurana lica Zavoda zdravstvenog osiguranja koja imaju pravo na zdravstvenu zaštitu kao i svi drugi. Kaže da ne mogu, a da se ne zapitaju radi li se o neznanju i predrasudama prema ovisnicima, koji se na ovaj način dodatno diskriminiraju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.