PROJEKTI

Veliko pospremanje Vrela Bosne, Bijambara i Skakavca

Ustanova sa 20.000 KM finansira i postavljanje videonadzora od bazena na Bembaši do Kozije ćuprije, rekao Delić

Mijenjanje rukohvata na mostovima na Vrelu Bosne

Piše: A. TABAK

7.10.2018

Nakon pisanja našeg lista o devastiranim klupama u Velikoj aleji na Ilidži, odmah su reagirali iz Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja te popravili tri uništene klupe. Osim saniranja mobilijara, Osman Delić, direktor ove ustanove, kazao nam je da ovih dana intenzivno uređuju devastiranu zgradu Šumarske škole. 

Sanacija Aleje

- Čisti se teren, kosi trava te orezuje drveće i samoniklo grmlje i šiblje jer će na proljeće na ovom prostoru biti održani susreti šumarskih škola iz Evrope. Taj prostor moramo urediti, a do tada ćemo sigurno izmjestiti romske porodice s ovog područja kako bi prostor bio uredan – rekao je Delić.

Što se tiče izletišta Vrela Bosne, Delić dodaje da se trenutno mijenjaju dotrajali rukohvati i patosnice na svim mostovima kako bi prije zimske sezone spremni dočekali posjetioce.

- Angažirali smo i preduzeće „Park“, čiji radnici orezuju suha stabla kako ljudski životi i materijalna dobra ne bi bila ugrožena. Također, na Vrelu Bosne urađena je i prilazna rampa za invalide, a obnovljeni su i javni toaleti – dodao je Delić.

U dogovoru s resornim ministarstvom i općinom Ilidža, Delić ističe da će nastaviti sanaciju Velike aleje. Osim toga, zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH rade analizu zemljišta na Vrelu Bosne kako bi se utvrdilo prisustvo teških metala. Delić kaže, ukoliko budu pronađeni teški metali koji bi utjecali na kvalitet vode, odmah bi preduzeli određene mjere na terenu kako bi se spriječilo njihovo daljnje unošenje i djelovanje.

Na Bijambarama, Trebeviću, Skakavcu i Bembaši počelo je postavljanje nadstrešnica, klupa i korpi.

 Postavljeni putokazi

- Već se postavljaju rukohvati na potezu od parkinga do bob-staze na Trebeviću kako bi tokom zimskih mjeseci posjetioci mogli sigurno šetati. Bit će postavljeni i putokazi na ovoj planini – rekao je Delić istakavši da ustanova na čijem je čelu sa 20.000 KM finansira i postavljanje videonadzora od bazena na Bembaši do Kozije ćuprije.

Zajednički Evropski projekt

Direktor Delić kazao je da je prošle sedmice potpisan ugovor s partnerom iz Italije i predstavnicima četiri evropske zemlje o zajedničkom projektu na Bijambarama. 

- Ovim projektom obuhvaćeno je postavljanje LED rasvjete u srednjoj bijambarskoj pećini. A u gornjoj pećini bit će izgrađen muzej te rekonstruirane prilazne staze pećinama – dodao je Delić. 

U toku uređivanje devastirane Šumarske škole

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.