TURISTI

Mesarić: Obišao sam 96 zemalja, ali Sarajevo je nešto posebno

Više posjetilaca nego prošle godine

Turisti uživali u toplom danu. (A. Ovčina)

Piše: A. OVČINA

15.10.2018

Kako se približava zimski period, broj turista u gradu se polako smanjuje, ali i dalje je dobra posjeta. Naša ekipa obišla je stari dio grada, gdje ima najviše turista.  

Turista manje

Razgovarali smo s prodavačima koji ističu da imaju dosta posla i da su zadovoljni posjetom i prodajom.

- Posjetilaca ima više nego prošle godine, sada ih je manje s obzirom na to da ljetna sezona prolazi, ali zadovoljna sam prodajom. Ljeti je bilo dosta Arapa i Turaka, ali to je bio kratak period od dva mjeseca – istakla je Dragica Bakija.

Kazandžija hadži Mirsad Brkan kaže da se ovim poslom bavi 54 godine.

- Turista ima više nego prethodnih godina, a posebno onih koji kupuju. Broj turista se smanjio u ovom mjesecu u odnosu na ljeto, što je i očekivano. Poslom sam zadovoljan – kazao je Brkan.

Dodaje da puno posjetilaca ima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Srbije, Slovenije...


Šetalište puno turista. (A. Ovčina)

Znamenitosti grada

- Drugi put sam u Sarajevu i mnogo mi se dopada. Baš zato sam ga ponovno posjetio. Ostajemo tri dana, a do sada smo obišli s vodičem većinu poznatih destinacija. Posebno mi se dopadaju kulturno-historijske znamenitosti. Došao sam u ovom periodu zbog manje gužve – rekao nam je Miloš Diklić iz Hrvatske.

Marijan Mesarić iz Slovenije, kojeg smo sreli u šetnji Baščaršijom, kaže da je naš grad veoma lijep i svake godine ga rado posjeti.

- Istakao bih Baščaršiju, koja je biser, kao i Vrelo Bosne, zaista je mnogo lijepih stvari. Obišao sam 96 zemalja, ali Sarajevo je nešto posebno – rekao je Mesarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.