PROBLEMI

Klupe redovno na meti vandala

Odgovorni smo samo za klupe koje su postavljene na površinama koje održavamo, istaknula je Hamza

Oštećene klupe na brojnim mjestima u gradu (Foto: A. Durgut)

Piše: A. S. – A. O.

21.10.2018

Polomljene daske i uništeni nasloni na klupama samo su neki od prizora s kojima se Sarajlije susreću u skoro svakom dijelu našeg grada.

 Ograničena odgovornost

S obzirom na to da je potrebna određena suma novca za nabavku materijala, postavljanje i održavanje klupa na šetalištima, parkovima i trgovima, postavlja se pitanje u čijoj je nadležnosti održavanje klupa.

Aldijana Hamza, portparol “Parka”,  kazala nam je da su oni odgovorni samo za zelene površine i klupe koje su postavljene na površinama koje oni održavaju. Ističe da je finansiranje ovakvih aktivnosti u nadležnosti općinskih i kantonalnih vlasti.

- Općine mogu, također, raspisati javni poziv za obnovu određene površine i dati posao, naprimjer, firmi iz Banje Luke. Ta firma postavi određeni broj klupa i, kad završi posao, preda prostor općini i ode. Takve klupe nisu u našoj nadležnosti. Tu su i klupe koje postave određene firme i mi, također, nismo odgovorni za njih – dodala je Hamza.

Naši sugrađani smatraju da se klupe održavaju te da su nesavjesni građani krivi za loše stanje u kojem se nalaze pojedine.

Neshvatljivi postupci

- Na nekim mjestima u gradu mnogo je uništenih klupa. Mislim da se dobro održavaju, ali da su vandali ti koji ih lome – kazala je Mirsada Šačić.



Nedaleko od Zemaljskog muzeja polomljene klupe

Ahmet Ibrović smatra da se oštećenja redovno saniraju te ističe da ne shvata one koji ih svakodnevno skrnave.

- Ne znam zašto pojedini žele napraviti štetu lomeći klupe. To nije uredu, jer su nam svima potrebne da sjednemo i odmorimo se – dodao je Ibrović.

S druge strane, Devleta Vukičević, koja stanuje na Dobrinji, kaže da su u njenom naselju klupe u dobrom stanju te da se ne može požaliti na održavanje.

Prijaviti štetu

Građanima se savjetuje da odmah prijave ukoliko primijete oštećene ili posve uništene klupe, kao i ostale probleme. Aldijana Hamza tvrdi da je to najbolje učiniti putem općinskih službi ili mjesnih zajednica, koje će poslije poduzeti potrebne korake.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.