REAKCIJE

Dekanesa Čavaljuga prešla je granice dopustivog ponašanja

UNSA na 1.676 mjestu od 27.000 univerziteta na Webometrics listi

Medicinski fakultet: Rektor tvrdi da neko želi oteti Medicinski fakultet od Univerziteta

A. TABAK

25.10.2018

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj kritizirao je jučer Upravu Medicinskog fakulteta koji mjesecima potresaju razne afere i problemi. Škrijelj je na konferenciji za medije u Rektoratu kazao da je dekanesa Medicine Samira Čavaljuga „prešla sve granice“. 

Otvaranje sukoba

- Dekanesa je prešla granice dopustivog ponašanja jednog dekana i sada ide korak dalje. Sazvala je sjednicu Nastavno-naučnog vijeća (NNV) Fakulteta i počeli su da obavljaju konsultacije s ciljem otvaranja sukoba sa rektorom i Univerzitetom. Osim toga, počeli su da razmišljaju kako oteti Medicinski fakultet od Univerziteta i napraviti poseban medicinski univerzitet. Ta strategija, od koga god dolazila, neće ići uz potpis ovog rektora, niti Senata – potcrtao je Škrijelj.

Istakao je da je Senat UNSA-e do sada zaustavio nekoliko nezakonito utvrđenih prijedloga odluka koji su dolazili s Medicinskog fakulteta.

Također je ustvrdio da aktuelna dekanesa tog fakulteta Semra Čavaljuga odbija provesti odluku Upravnog odbora Univerziteta da se prof. dr. Ismet Gavrankapetanović vrati na poziciju na fakultetu kao redovni profesor. Podvukao je da sadašnja pozicija Gavrankapetanovića i Medicinskog fakulteta spada u domen radnopravnog statusa na koji on kao rektor nema utjecaj.

Škrijelj je naglasio da on želi prije svega da radi po zakonu, po kojem nije u mogućnosti smijeniti dekanesu koja je, prema njegovim riječima, prešla sve granice.

Također je istakao da većinom i Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta podržava dekanesu.

Webometrics lista

Na održanoj pres-konferenciji rektor je govorio i o uspjehu Univerziteta u Sarajevu koji se uspio pozicionirati na 1.676 mjesto od 27.000 univerziteta na Webometrics listi.

On je naglasio da se s ovom pozicijom UNSA nalazi među šest posto najboljih univerziteta u svijetu.

Članovi NNV-a traže finansijsku neovisnost 

Članovi NNV Medicinskog fakulteta istakli su da su svojim radom i doprinosom Univerzitetu zaslužili da Senat i Upravni odbor UNSA-e uvažavaju njihove odluke i stavove. Mišljenja su da Medicinski fakultet treba zadržati djelimičnu finansijsku neovisnost za troškove izvođenja nastave i objavljivanje akademskih publikacija, te organiziranje stručnih i naučnih usavršavanja i simpozija. Također su istakli da Medicinski fakultet radi pod do sada nezapamćenim medijskim pritiskom zasnovanim na djelimičnim i proizvoljnim tumačenjima činjenica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.