OBAVJEŠTENJE

KJKP "Vodovod i kanalizacija" poziva na štednju vode

Već duži period evidentna je teška hidrološka situacija na svim izvorištima, uzrokovana dugim sušnim periodima bez padavina

Ilustracija

Fena

26.10.2018

KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o Sarajevo poziva korisnike, građane, privredne subjekte, institucije, općine i sve druge relevantne subjekte na nivou Kantona Sarajevo, da maksimalno racionalno i štedljivo koriste vodu, bez nepotrebnih rasipanja, jer je već duži period evidentna teška hidrološka situacija na svim izvorištima, uzrokovana dugim sušnim periodima bez padavina. 

- Kao posljedica takve situacije nastupilo je izuzetno slabo prihranjivanje podzemlja vodama rijeke Željeznice, koja je gotovo u fazi presušivanja, došlo je do velikog smanjenja izdašnosti vrela Bosne s minimalnim proticajima rijeke Bosne koja je na granici biološkoga minimuma, te eksternog smanjenja izdašnosti svih izvorišta s kojih se vrši vodosnabdijevanja korisnika vodovodnog sistema kojima upravlja naše preduzeće - saopćeno je iz KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Iz ovog preduzeća napominju da svi uposlenici već mjesec ulažu napore da održe uredno vodosnabdijevanje te su od ove sedmice obustavili sve radove na realizaciji Projekta detekcije curenja i smanjenja neoprihodovane vode u Kantonu Sarajevo (NRW- projekt), a koji iziskuju pražnjenje vodovodnog sistema.

Obustava će trajati sve dok se ne popravi trenutna hidrološka situacija. U cilju daljnjeg smanjenja gubitaka u vodovodnom sistemu maksimalno su intenzivirani radovi na popravci svih kvarova na vodovodnom sistemu.

KJKP "Vodovod i kanalizacija" apelira na sve privredne subjekte i organe lokalne samouprave da sve javne česme sa slobodnim isticanjem privremeno zatvore, dok se ne popravi trenutna hidrološka situacija. Također upućuje zahtjev da sve autopraonice koriste minimalne količine vode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.