VLADA KS

Oboljeli od epilepsije dobili lijek „keppra“

Lijekovi ponuđača kojima je falila dokumentacija i za koje smo ostavili dodatni rok, kao i onih koji su imali sve papire, uvršteni su na listu, rekla Ademaj

Lijek za djecu oboljelu od epilepsije vraćen na listu

Piše: A. T.

17.11.2018

Vlada KS je jučer, na prijedlog Ministarstva zdravstva, usvojila izmjene i dopune liste lijekova koji se finansiraju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja. Među lijekovima koji će na ovaj način biti dostupni pacijentima su i „keppra“, lijek za djecu oboljelu od epilepsije, te lijek „xarelto“, koji se koristi nakon hirurških intervencija kod kardiovaskularnih bolesnika.

Javni poziv

Ministrica zdravstva Zilha Ademaj kazala nam je da je vraćen lijek „keppra“ zbog kojeg se u posljednje vrijeme bila digla prašina te da je na listu stavljen „xarelto“, koji nije bio na listi.

- Ovaj lijek trebao se finansirati programski. Međutim, ipak je odlučeno da se stavi na listu. Stavljeni su i neki lijekovi za koje u javnom pozivu ponuđači nisu bili dostavili kompletnu dokumentaciju ili su im rješenje o stavljanju lijeka u promet bila istekla. Lijekovi ponuđača kojima je falila dokumentacija i za koje smo ostavili dodatni rok, kao i onih koji su imali sve papire, uvršteni su na listu – rekla je Ademaj.

Proširena lista

Ističe da je sada lista dovoljno proširena te da ne bi trebao postojati nikakav problem s onim lijekovima koji su propisani Federalnom listom i mimo. 

Ademaj: Na listu stavljen „xarelto“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.