SARAJEVO

Vijeće roditelja: Vlast treba riješiti problem zagađenja, a roditelji i škole trebaju zaštititi djecu

Vlast po ovom pitanju nije učinila ništa, a indeks zagađenja ostao je isti, navode zabrinuti građani

Vijeće roditelja KS: Svako odugovlačenje ugrozit će živote. A. D.

A.S.

3.12.2018

Zrak u glavnom gradu BiH je već dva dana ekstremno zagađen, što utječe na zdravlje građana. Iz Vijeća roditelja KS kažu da već godinama ukazuju na ovaj problem.

- I ovih je decembarskih dana kvalitet zraka u Sarajevu užasno loš. Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo već tri godine, ali ne samo u ovo doba godine, ukazuje na potrebu sistemskog rješenja ovog najvažnijeg pitanja za opće zdravlje svih građana, a posebno djece - navodi se u saopćenju.

Kako su kazali, vlast po ovom pitanju nije učinila ništa, a indeks zagađenja ostao je isti.

- Iako je bilo nekih deklarativnih političkih obećanja, pa i koja parlamentarna sjednica, u stvarnosti odgovorni u vlasti nisu uradili ništa. Indeksi zagađenosti su isti ili gori. Pojedine strane ambasade i civilna udruženja jesu uradili dobre poteze u pravcu podizanja svijesti, edukacije građana i samog mjerenja zagađenosti - istakli su iz Vijeća roditelja KS. 

Pozivali su i medijske kuće da ovom problemu daju prioritet u svom radu.

Dodali su i da će svako odgađanje ovog problema samo ugroziti zdravlje i živote građana.

- Još jednom tražimo od odgovornih na svim nivoima vlasti da poduzmu potrebne i nužne korake da bi se poboljšao kvalitet zraka u Sarajevu. Svako odugovlačenje da se poduzmu i bolni potezi samo će još više ugroziti naše zdravlje i živote - kazali su iz Vijeća roditelja.

Upravni odbor Vijeća poziva i vijeća roditelja u svim školama i koordinacije u općinama da, u saradnji s upravama škola, pronalaze privremene načine kako što manje ugrožavati zdravlje učenika i zaposlenika. Neke su opcije smanjivanje boravka djece na otvorenom, organizacija dijela nastave online, omogućavanje izostanaka s nastave djeci koja imaju zdravstvenih problema, izbjegavanje izvođenja nastave u večernjim satima i slično, navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.