SARAJEVO

Sramotne scene pred novogodišnje praznike: Gradske ulice prljave i zapuštene

Smeće i prljavština po ulicama i trotoarima ružna je slika koja se može vidjeti na skoro svakom ćošku i koju će turisti ponijeti sa sobom kada budu odlazili

Ceste posljednjih dana prljave i neuredne. T. Saletović

Piše: A. TABAK

27.12.2018

Trotoari u brojnim ulicama blatnjavi - Avaz
Nije ni lišće očišćeno - Avaz
Kontejneri usred dana prepuni smeća na Skenderiji - Avaz
Ruglo i u najprometnijoj šetnici Ferhadiji - Avaz
Dnevni avaz
+3

Iako je sezona novogodišnjih praznika i period kada bh. prijestonicu posjećuju brojni turisti te kada se nadležni iz Gradske uprave hvale da će Sarajevo biti centar regije u novogodišnjoj noći, grad je poprilično prljav i zapušten. Smeće i prljavština po ulicama i trotoarima je ružna slika koja se može vidjeti na skoro svakom ćošku i koju će turisti ponijeti sa sobom kada budu odlazili.

Uže jezgro

Građani su uglavnom zgroženi održavanjem ulica te smatraju da bi nadležne službe trebale biti puno više na terenu i čistiti ulice. Iako nema padavina, gotovo je nemoguće od Skenderije doći do Baščaršije, a da potpuno ne uprljate cipele.

Čak je i uže jezgro grada na nekim mjestima dosta zapušteno iako se, prema riječima portparola preduzeća „Rad“ Mirze Ramića, taj prostor najviše tretira.

Prilikom čišćenja strogog centra grada, ističe Ramić, imaju zabranu ulaska u taj dio te zbog toga trpe građani i preduzeće.

- Mi svakodnevno odvozimo smeće s prostora užeg urbanog jezgra. Osim u noćnim satima, otpad vozimo i tokom dana. Uz pomoć električnih vozila i usisivača uklanjamo i sitni otpad s trotoara – rekao je Ramić.

Dok Ramić tvrdi kako je na ručnom čišćenju angažirano 20 do 30 ljudi, u brojnim ulicama uz saobraćajnicu kao i na trotoarima može se vidjeti sitni otpad, papiri, flaše...

Vremenski uvjeti

Jedan od razloga što su ulice prljave je i taj što se zbog niskih temperatura saobraćajnice ne mogu prati.

- Vremenski uvjeti ne dozvoljavaju pranje ulica. Međutim, tamo gdje je najprljavije aktiviraju se cisterne u trećoj smjeni, te nakon što se operu ceste, odmah se posipa so kako se ne bi stvorila poledica – rekao je Ramić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.