PROJEKTI

Centar za pse od 20 miliona KM mogao bi se graditi u Vlakovu

Ako bude odgovarala našim kriterijima i ne bude zakonskih prepreka, mi ćemo je prihvatiti, rekla Bjankuli

Ponuđeno zemljište za izgradnju centra nalazi se u blizini groblja u Vlakovu

Piše: A. TABAK

6.1.2019

Umjesto zemljišta u Rakovici, načelnik općine Ilidža Senaid Memić planira Fondaciji „Dogs Trust“ ustupiti parcelu u blizini groblja Vlakovo kako bi konačno mogla započeti gradnja savremenog centra za udomljavanje pasa lutalica u koji Fondacija planira uložiti oko 20 miliona KM. 

Dodatne informacije

Memić je istakao da je on bio za to da se zemljište u Rakovici, koje je vlasništvo Zemljoradničke zadruge, dodijeli Fondaciji. 

- Tako bi Zadruga, koja je u dugovima, dobila novac i bila bi spašena. Ali to zemljište u Rakovici ne može se dati Fondaciji jer se tome protivi Pravobranilaštvo Općine. Zato smo odlučili ponuditi novu lokaciju u Vlakovu – rekao je Memić.

Kazao je da je u izradi urbanistički plan kako bi se na plantaži pored groblja Vlakovo odredilo 30 dunuma zemlje koja bi se dodijelila „Dogs Trustu“. Također je istakao da je tu lokaciju predložio i Fondaciji, da su je prihvatili, te da čekaju dodatne informacije.

S druge strane, Sanja Bjankuli (Bianculli) iz Fondacije „Dogs Trust“ kazala je da je bilo priča o pomjeranju zemljišta, ali da još nemaju zvaničnu informaciju o tome.

Postojale prepreke

- Mi smo upoznati o pomjeranju, jer je načelnik i ranije govorio o tim parcelama. Sada ne znamo o kojoj se tačno radi. Ako bude odgovarala našim kriterijima i ne bude zakonskih prepreka, mi ćemo je prihvatiti. Međutim, nemamo zvaničnu informaciju da se nešto pomaklo i riješilo u vezi s preprekama koje su i ranije postojale – rekla je Bjankuli.

 Istražiti druge mogućnost

Bjankuli je istakla da je prošlo puno vremena te da moraju istraživati i druge mogućnosti, što trenutno i rade. 

- Javni partner je uvijek bio prepreka koju je trebalo riješiti. Mi smo spremni, samo mora biti legitimno i po našim kriterijima kako bismo dobili kvalitet – dodala je Bjankuli.



Memić: 30 dunuma zemlje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.