MANIFESTACIJA

Prva gimnazija dobiva muzej koji će biti otvoren 15. aprila

U planu obnova sportske sekcije „Metalac“ Apel na građane da ustupe svoje privatne arhive slika, zapisa... Muzej će biti otvoren nakon što bude završeno renoviranje

B. VULOVIĆ

6.1.2019


Muzej Prve gimnazije koji će čuvati vrijedne historijske dokumente, artefakte i učeničke radove bit će otvoren 15. aprila u okviru obilježavanja 140 godina postojanja ove najstarije srednje škole u BiH. To je jučer potvrdila direktorica škole Lejla Tuzlak istakavši da će otvorenje uslijediti po završetku renoviranja, koje je u toku.  

 Svečana akademija 

Na jučerašnjoj pres-konferenciji Tuzlak je najavila i niz prigodnih manifestacija koje će biti upriličene za Dan škole 6. aprila.

- Dan otvorenih vrata Prve gimnazije za učenike, roditelje i sve prijatelje škole obilježit ćemo 6. aprila, nakon toga, 9. aprila, u Narodnom pozorištu bit će održana svečana akademija. U Domu mladih organizirat ćemo i susret generacija 11. aprila, kada će biti izloženi i đački radovi – rekla je Tuzlak.

Ibrahim Spahić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, istakao je da će biti obnovljena i Sportska sekcija „Metalac“. On je kazao kako će u ovoj sekciji raditi bivši đaci ove škole, koji su danas uspješni sportisti, među kojima je i poznati bh. teniser Damir Džumhur.

Nova publikacija

Iz Organizacionog odbora su, također, najavili izradu nove publikacije koja će obuhvatiti historijsku građu grada i škole. Apeliraju na građane da ustupe svoje privatne arhive slika i zapise kako bi svaki bivši đak dobio zasluženo mjesto pored velikana, poput nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga.

Brojni velikani prošli hodnicima Prve gimnazije 

Prva gimnazija je najstarija srednjoškolska ustanova u BiH osnovana 1879. godine. Kroz njene hodnike su prošli velikani poput Isaka Samokovlije, Safvet-bega Bašagića, Behdžeta Mutevelića, Ive Andrića, Petra Kočića, Vladimira Preloga, Marija Mikulića...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.