NOVI PROJEKTI Različite manifestacije u gradu

Hubijar: Plan je ojačati ruralni turizam, a naredne zime i u Sarajevu Advent

Nakon spektakularnog dočeka Nove 2019. godine uz domaće zvijezde, započeti pregovori da za doček naredne 2020. godine

Fena
06.01.2019 13:25

Hubijar: Posjetili su nas turisti iz 165 zemalja svijeta

Foto: Arhiv

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar potvrdio je da u 2019. godinu ulaze sa već započetim projektima kako bi se od Kantona Sarajevo napravila bolja i privlačnija turistička destinacija.

- Cilj nam je bolje uvezivanje s regionom te ćemo participirati prvenstveno na regionalnim sajmovima. Između ostalog, radit ćemo na poboljšanju stanja s djelovanjem turističikh vodiča te otvoriti nove turističke informativne centre na Baščaršiji, Ilidži i Bjelašnici. Plan je i ojačati ruralni turizam - kazao je Hubijar.

Za narednu zimsku sezonu predviđeno je da se, kako ističe, organizira Advent u Sarajevu, čime će se svim građanima i turistima u Sarajevu ponuditi pregršt zanimljivih sadržaja, koje su do sada mogli doživjeti samo u svjetskim metropolama.

- Nakon spektakularnog dočeka Nove 2019. godine uz domaće zvijezde, započeli smo pregovore da u Sarajevo za doček naredne, 2020. godine, dovedemo jednu od najvećih američkih pop zvijezda. Jedan od naših ciljeva je da Sarajevo bude atraktivno i u zimskom periodu te smo aktivni u organizaciji različitih manifestacija u gradu, od kojih će neke trajati gotovo cijelu zimu - rekao je Hubijar.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo stipendira učenike i studente u Kantonu Sarajevo koji se tokom tekuće školske/akademske godine bave tematikom turizma, njegovog razvoja i unapređenja.

- Osim studenata, stipendirat ćemo i grupu učenika IV razreda Srednje ekonomske škole koji su se prijavili na Javni poziv „Upoznajmo bosanskohercegovačku tradiciju“, koji će se realizirati u školskoj 2018./2019. godini - navodi Hubijar.

Prošlu godinu će, kako kaže, posebno pamtiti po obaranju rekorda u broju noćenja u Kantonu Sarajevo.

Naime, prvi put nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je više od million noćenja turista, što je potvrdio statistički izvještaj za oktobar 2018. godine.

- U deset mjeseci 2018. ostvareno je 1.054.464, što je za 21,7 posto više nego za isti period 2017. godine. Ovo je prvi put da statistika bilježi milion u noćenjima, nakon 1984. godine. Posjetili su nas turisti iz 165 zemalja svijeta, a najviše ih je iz Turske, Hrvatske, Kine, UAE, Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, SAD, Srbije, Kuvajta i Italije - dodao je Hubijar, navedeno je u saopćenju TZKS.

NA VRH