DJECA SARAJEVA

Više od 550 mališana čeka svoje mjesto u vrtiću

Očekujemo i adaptiranje vrtića "Vjeverica" na Alipašinom Polju, potom drugog dijela vrtića "Lužani", rekla Čongo

Obećane promjene za djecu predškolskog uzrasta

Piše: A. PRIJIĆ

16.1.2019

Više od 550 mališana iz devet općina KS nalazi se na listi čekanja za upis u jedan od vrtića Javne ustanove „Djeca Sarajeva“. Premijer KS Edin Forto u više navrata ukazivao je na problem dugih lista čekanja te je čak najavio da će uraditi sve da sva djeca budu primljena.  

Putujući vrtić 

Kako bi se smanjile liste čekanja, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić kazala nam je da planiraju u ovoj godini realizirati određene aktivnosti. U planu je adaptiranje postojećih vrtića te izgradnja novih.  

V. d. direktorica „Djece Sarajeva“ Jasmina Čongo kazala nam je da je u decembru prošle godine na upis u vrtiće u Starom Gradu čekalo 75 djece, u Centru 110, Novom Sarajevu 148 mališana, a na području Novog Grada 233 djece.

Iz „Djece Sarajeva“ kazali su nam da uskoro očekuju otvaranje vrtića u sklopu Osnovne škole "Aneks".

- Također, očekujemo i adaptiranje vrtića "Vjeverica" na Alipašinom Polju, potom drugog dijela vrtića "Lužani" za koji je Vlada osigurala novac. planirano je i iseljenje Područne škole "Aleksa Šantić" iz vrtića "Dječiji grad", a pripremamo se za uvođenje "putujućeg vrtića" – rekla nam je Čongo.

Odgojne grupe

Direktorica je dodala kako su proširili kapacitete u vrtiću "Kekec" stavljanjem u funkciju jedne odgojne grupe gdje je predviđen boravak 23 djece.

26 privatnih ustanova 

Osim toga, direktorica Čongo je podsjetila kako u KS ima 26 registriranih privatnih ustanova u kojima se takođeR realiziraju programi odgojno-obrazovnog rada s djecom. Postoje i tri ustanove za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama. 

Čongo: Vrtić u OŠ „Aneks“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.