PROJEKTI

Posmatrači prikupljaju podatke o zagađivačima zraka

Naša je namjera da ovom akcijom zagađivače stavimo na mapu, tako da svima postane jasno ko su zagađivači u njihovoj okolini, rekao Anes Podić

Zagađivače će moći prijavljivati i građani putem Facebooka

A. SPREČAKOVIĆ

24.1.2019

Udruženje „Eko akcija“ započelo je realizaciju projekta „Sarajevo bez dima: svaki dimnjak je važan“. Naime, posmatrački tim ovog udruženje će u narednim mjesecima pokušati prikupiti što više podataka o firmama koje zagađuju zrak.  

Društvena odgovornost

Povod za ovakvu inicijativu je višegodišnji problem zagađenja zraka s kojim se glavni grad BiH nosi. Otpor građana su posebno izazvale mlake mjere gradskih vlasti, koje najčešće uvode kasno, nakon negativne reakcije javnosti.

Anes Podić iz „Eko akcije“ tvrdi da postojeći sistem koji bi trebao čuvati zdravlje građana i okoliš uopće ne funkcionira, od samog resornog ministarstva do inspekcija i firmi angažiranih na poslovima zaštite okoliša.

- Naša je namjera ovom akcijom zagađivače staviti na mapu, tako da svima postane jasno ko su zagađivači u njihovoj okolini. Trenutno skoro da ne postoje pravne poluge kojima bi se njihovo zagađivanje u nekom kratkom roku moglo zaustaviti. Međutim, pritisak se može izvršiti na drugi način. Prije svega te kompanije imaju društvenu odgovornost u očuvanju okoliša. Prva mjera je da ih javno imenujemo, a onda ćemo paralelno s tim pokrenuti inicijativu da se promijeni način na koji se mjeri emisija – objasnio je Podić.

Broj telefona

Ideja je da građani djeluju kao posmatrački tim koji će putem Google obrasca ili broja telefona dostupnog na Facebook stranici Udruženja prijaviti firme i fabrike koje emisijom iz dimnjaka zagađuju zrak.


Zagađivač sam bira firmu za mjerenje

- Prije 130 godina jedan inovator je napravio skalu dima koja se sastoji od svega pet podioka, od potpuno čistog, nevidljivog do potpuno crnog dima. Nešto slično ovoj skali još se koristi u SAD, Velikoj Britaniji, Irskoj i izvanredno funkcionira. Međutim, kod nas je usvojen sistem da zagađivač sam bira kompaniju koja će vršiti mjerenje. Kompanija to uradi jednom godišnje, svi imaju besprijekorne papire i svi nastavljaju da zagađuju okoliš – kazao je Podić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.