PROBLEMI

Zašto nema gradskog prijevoza do planina i Istočnog Sarajeva

Nema nekog interesiranja za ove relacije, kazali iz kompanije „Centrotrans“

Slaba povezanost gradskim prijevozom Sarajeva i Istočnog Sarajeva: Rijetke linije za Pale

Piše: N. GAZIVODA

31.1.2019

Građani koji žele autobusom iz grada otići na Bjelašnicu, Igman, Jahorinu, Trebević ili čak na Pale i Istočno Sarajevo, to neće moći uraditi, pa je jedina opcija taksi. Ako za neku od ovih destinacija uopće i postoji autobuska linija, onda je to jednom dnevno. Nažalost, prema Jahorini, Igmanu ili Trebeviću prijevoza nema nikako.

Moraju se snalaziti 

Da ne govorimo o boljoj povezanosti gradskim prijevozom Sarajeva sa Palama ili drugim općinama u Istočnom Sarajevu. Iako mnogi putuju prema Palama i obratno, odnosno Istočnom Sarajevu, gradske linije ne postoje. Posljednji autobus iz Sarajeva vozi u 16.30 sati, i to je linija za Hrenovicu, Pale su jedna od stanica. Slično je i sa Istočnim Sarajevom, posljednji autobus je u 18 sati, a to je linija za Foču.  

Ibrahim Kerla, tehnički direktor „Centrotransa“, kazao nam je da linije prema Palama nisu popunjene i da nije bilo interesiranja za ubacivanje novih.

Međutim, putnici ne misle tako. Zorana Guja, koja već godinama skoro svaki dan putuje u Sarajevo, kazala nam je da muku muči s rijetkim autobusima. 

- Dok sam studirala, znala sam zbog predavanja ostajati do šest sati. Za prijevoz sam se morala snalaziti jer poslije 16.30 sati nema autobusa – kazala je Guja.

Postojala inicijativa

Za Igman ne postoji direktna linija, već putnici mogu krenuti za Bjelašnicu pa izaći na raskršću za ovu planinu. Za Jahorinu ne postoji nikako autobuska linija.

Prema Kerlinim riječima, prošle godine je postojala inicijativa za uvođenje vanlinijskog prijevoza u dogovoru s nekim hotelima na Jahorini, ali to nije realizirano. Komplikacije su i oko registriranja nove redovne linije, dugo se čeka, mora biti podneseno više zahtjeva građana, a toga nije bilo.

- Sve su to procedure, da bismo omogućili prijevoz van redovnih linija, mogli smo nešto vanlinijski napraviti, ali nismo jer nam se čini da nema nekog interesiranja – potvrdio je Kerla.

Jedna linija za Jahorinu 

Građani koji, i pored toga što nema direktnih linija, žele otići autobusom na Jahorinu, moraju prvo doći na Pale. Međutim, iz Autobuske stanice na Palama su nam kazali da nema linija za Jahorinu. Iz „Centrotransa“ Istočno Sarajevo su nam kazali da su od ove godine uveli jedan autobus dnevno koji vozi na Jahorinu i kreće s Autobuske stanice u Istočnom Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.