PRVA TRANSVERZALA Vlada FBiH dala 35 miliona KM, a EBRD će dati 35 miliona eura

Spreman novac za tunel Kobilja Glava

Kovač istaknuo da će se 31 milion KM investirati u gradnju, a četiri miliona za rješavanje imovinskopravnih odnosa

A. T.
13.02.2019 23:51

Na Barama u toku gradnja poddionice Prve transverzale

Za gradnju druge dionice Prve transverzale, saobraćajnice koja bi trebala povezati centar grada s Vogošćom i Koridorom 5C, Vlada Federacije BiH odobrila je 35 miliona maraka. Kako je za “Avaz” kazao Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS, radi se o tunelu Kobilja Glava, kojim će se povezati naselja Bare i Hotonj.

Izlazni portal

Kovač je istaknuo da će se 31 milion KM investirati u gradnju, dok će četiri miliona biti utrošena za rješavanje imovinskopravnih odnosa.

- Osim toga, od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dobit ćemo 35 miliona eura tako da imamo skoro zatvorenu finansijsku konstrukciju za tunel – rekao je Kovač.

Istaknuo je da će ubrzano raditi na rješavanju imovinskopravnih odnosa kako bi se tunel mogao što prije početi graditi.

Dok se to ne riješi, kazao je, ne mogu početi graditi. Trenutno su radnici angažirani na rješavanju ulaznog i izlaznog portala iz tunela.

Izdavanje dozvola

Zavod za izgradnju KS rješava imovinskopravne odnose i dobar dio je već riješio. Čim se to završi, slijedi raspisivanje konkursa za izbor izvođača radova koji će graditi tunel. Već imamo spreman tender, a s obzirom na to da se finansira sredstvima EBRD-a, može se raspisati prije izdavanja građevinske dozvole – rekao je Kovač. 
NA VRH