REAKCIJA KOMPANIJE

Oglasili se iz pekara "Manje" nakon izvještaja inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Kantonu Sarajevo

Iz "Krajina klasa" navode kako još nisu dobili zvanični izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata Kantona Sarajevo

Oglasili se iz kompanije Krajina glas. N. Šaljić / Avaz

E. Ć.

27.3.2024

Nakon informacije Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu svinjetine u bureku u pekarama Manja, oglasili su se iz kompanije "Krajina klas", koja je vlasnik ove pekare.

Iz "Krajina klasa" navode kako još nisu dobili zvanični izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata Kantona Sarajevo. 

Kaže da su mediji "očigledno ili imali uvid u isti ili su dobili informaciju od nekoga iz Federalnog veterinarskog inspektorata", iako je bilo riječ o zvaničnom saopćenju FUZIP-a.

"Neprofesionalno ponašanje inspektorata"

- Federalni veterinarski inspektorat Kantona Sarajevo je ovim potezom narušio pravila postupka kontrole na način da nije dostavio rezultate analize niti je došlo do završetka samog postupka, odnosno kompanija nije dobila mogućnost da se očituje povodom ovakvih navoda.

Ovakvo neprofesionalno ponašanje inspektorata upućuje na zlu namjeru prema kompaniji "Krajina klas" čime je nanijeta poslovna šteta kompaniji te će "Krajina klas" pokrenuti pravni postupak u skladu sa zakonom radi zaštite integriteta i naplate šteta načinjene poslovnom ugledu kompanije - navode iz "Krajina klasa".

Tvrde da nije bilo svinjećeg mesa u bureku koji je prodavan u pekarama "Manja" u Kantonu Sarajevo.

- Ono što možemo sigurno tvrditi je da kompanija "Krajina klas" uopšte ne koristi svinjsko meso ili proizvode od svinjskog mesa u dijelu proizvodnih pogona u kojima se obavlja priprema i proizvodnja bureka i samim tim je nemoguće da dođe do miješanja pojedinih vrsta mesa u našim proizvodnim procesima na liniji za proizvodnju pita - saopćili su.

Iz kompanije su istakli da će nakon dobivanja zvaničnog izvještaja FUZIP-a izvršiti dodatnu analizu spomenutog proizvoda.

"Medijska hajka"

Poručili su da, nakon što dobiju zvaničan izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata, a koji bi eventualno potvrdio pisanja medija, kompanija "Krajina klas" će izvršiti dodatnu analizu spomenutog proizvoda u ovlaštenom institutu.

- Akreditovanoj laboratoriji kao i kontrolu sirovina kompletnog lanca nabavke, da bismo utvrdili da li je negdje kod dobavljača moglo doći do predmetne kontaminacije miješanja različitih vrsta mesa nenamjernim putem. Iz medijskih napisa nije jasno da li je izvještaj ispitivanja takav da je prisustvo svinjskog mesa potvrđeno u tragovima ili u određenom procentu, što unosi dodatnu nejasnoću u cijeli ovaj slučaj i jasno potvrđuje da su postupci Federalnog veterinarskog inspektora potpuno neprofesionalni.

"Krajina klas" posjeduje dokumentaciju o kvalitetu proizvoda dostavljenu od strane dobavljača što je u skladu s principima dobre proizvođačke prakse i HACCP sistema koji primjenjujemo u kontroli sigurnosti hrane koju proizvodima. Krajina klas redovno vrši analizu ispitivanja sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda u skladu sa zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini i prema Planu samokontrole.

Napominjemo, Krajina Klas primjenjuje najstrožije standarde u prehrambenoj industriji koji se odnose na kvalitet, sigurnost hrane i mi smo kao kompanija opredijeljeni da ispunjavamo zahtjeve naših kupaca, ali i zahtjeve zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju.

Iz "Krajina klasa" su naveli i da su "žrtve medijske kampanje koja traje već duži niz godina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.