OBRAZOVANJE

Zbog elektronskih dnevnika nastavnici rade dupli posao

Nastavnici neke ocjene upišu, a neke ne . Ministarstvo uložilo 1.095.020 KM

Nema jasnih pravilnika o upotrebi e-dnevnika u osnovnim školama u KS

A. S.

20.2.2019

Elektronski dnevnici u osnovnim školama u KS zadaju glavobolje nastavnicima, roditeljima, ali i direktorima. Trenutno se vodi paralelna dokumentacija, elektronski dnevnik uz „papirnati“, što predstavlja više administrativnog posla za nastavnike, ali i veći trošak za Ministarstvo.

Pogrešan redoslijed

Kao osnovni problem u uspješnoj provedbi jednog od mnogih projekata koje je za svog mandata testirao bivši ministar obrazovanja Elvir Kazazović Hajrudin Ćuprija, predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola KS, vidi u pogrešnom redoslijedu napravljenih koraka u reformi obrazovanja.

- Prvo treba usvojiti strategiju obrazovanja, zatim izvršiti izmjene i dopune zakona koji će se bazirati na strategiji, a nakon toga sve podzakonske akte uskladiti s prethodna dva koraka. To je redoslijed. Ako idete obrnuto, prvo izrađujete podzakonske akte, a zakon se ne slaže sa podzakonskim aktima, pri čemu strategiju nemate, morate imati problem na terenu – smatra Ćuprija.

I Ćuprija i Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja, daju punu podršku uvođenju e-dnevnika, ali smatraju da je pred svima još puno posla.

Jedna od otežavajućih okolnosti bila je nedostatak infrastrukture, te je Ministarstvo u avgustu potrošilo 1.095.020 maraka na nabavku računara i modema za bežičnu internetsku mrežu. Međutim, prema stavu Sindikata, novi problem koji se pojavio je nedostatak pravilnika o upotrebi e-dnevnika i nejednaka praksa u školama.

- Mi smo ranije o tome govorili i kritizirali ministra Kazazovića, a kritike upućujemo novoj ministrici. Ovakve stvari treba na jednak način provoditi istovremeno u sve 72 škole – kazao je Sivro.

Osim toga, dodao je kako nastavnici imaju više administrativnog posla pa je Sindikat tražio od direktora škola da to adekvatno plate.

Izravan kontakt

Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS kazala je da svaki nastavnik radi drugačije.

- Nastavnici neke ocjene upišu, a neke ne. Nekome je lakše da sve upiše dok dođe kući, a drugi to rade odmah na času. Iskreno, ne provjeravam često e-dnevnik jer idem redovno na informacije i izravan kontakt s nastavnicima mi je draži – kazala je Parla.

Bogunić: E-dnevnici ostaju

Zineta Bogunić, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS, za „Avaz“ je kratko prokomentirala da Ministarstvo nastavlja sa primjenom e-dnevnika. Rekla je da će raditi i na otklanjanju problema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.