NOVI GRAD

Pao Resićev izvještaj o radu

Komisija od sedam članova nije bila na vrhuncu zadatka, kazao Mahmutović

S jučerašnje sjednice: Izvještaj Komisije prekratak

Piše: A. TABAK

22.2.2019

O radu članova i predsjednika OIK-a Elvira Resića (SDA) vodila se žustra rasprava, a vijećnici su čak tražili i smjenu Resića i članova OIK-a.

Krađa glasova

Iako je Resić pokušao odbraniti izvještaj pravdajući se kako je sve tokom izbora proteklo transparentno, bez krađe glasova, te kako ga SIPA nikada nije pozvala da svjedoči o bilo kakvim neregularnostima, vijećnici su imali drugačije mišljenje.

Ifet Mahmutović, šef Kluba vijećnika SBB-a, kazao je kako je izvještaj štur te da vrijeđa inteligenciju. Mahmutović je istakao da je napravljen masakr od biračkih odbora te da im nikada nije dostavljen konačan spisak članova tih odbora.

- Ovakav izvještaj nećemo prihvatiti i zato tražimo od svih članova Komisije da daju ostavku. Komisija od sedam članova nije bila na vrhuncu zadatka – rekao je Mahmutović, naglasivši kako su u izvještaju izneseni netačni podaci o akreditaciji posmatrača.

Isto mišljenje dijelili su i vijećnici Kluba SDP-a. Sanjin Saračević istakao je da je izvještaj Komisije prekratak te da je trebao biti puno sadržajniji.

- U izvještaju nedostaje prikaz članova biračkih odbora političkih partija. Postavlja se i pitanje zašto nisu radile kamere tokom čuvanja izbornog materijala i kako je nastalo oštećenje pečata – rekao je Saračević, podsjetivši kako je Novi Grad bio najprisutniji u medijima u negativnom kontekstu tokom izbora.

Predložen zaključak

Izvještaj također nisu podržali ni vijećnici DF-a. Vijećnik Naroda i pravde Mirza Selimbegović predložio je zaključak kojim bi se Centralnoj izbornoj komisiji uputio zahtjev o razrješenju aktuelne Komisije u Novom Gradu. Međutim, zaključak nije dobio podršku većine.

Sigurnosna situacija

Vijećnici su razmatrali i informaciju o stanju sigurnosti u Novom Gradu. Komandir Četvrte policijske uprave Nusret Selimović kazao je kako je „sigurnosna situacija zadovoljavajuća“, što je naišlo na negodovanje većine vijećnika. Donesen je, zatim, zaključak kojim OV traži od MUP-a KS da hitno zaposli nove policajce u Četvrtoj PU te da se novcem iz budžeta kupe nadzorne kamere i druga oprema potrebna policiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.