POZITIVNE PRIČE

Amel Kapo, heroj malih heroja, za Avaz.ba: Oni mene više uče nego ja njih

Usrećio 87 djece s invaliditetom iz svih krajeva BiH

Piše: E. PARLIĆ

1.3.2019

Članovi PK "Spid" - Avaz
Članovi PK "Spid" - Avaz
Članovi PK "Spid" - Avaz
Članovi PK "Spid" - Avaz
Članovi PK "Spid" - Avaz
+6

On je heroj malih heroja. Amel Kapo, osnivač i trener Plivačkog kluba "Spid", čovjek koji pomaže i uči plivanju i svakodnevno radi s malim herojima, zdravim mališanima, ali i onima s tjelesnim deformitetima, Downovim sindromom, autizmom...

"Spid" je jedini plivački klub za osobe s invaliditetom u BiH. U razgovoru za Avaz.ba Kapo je izrazio zadovoljstvo postignutim sjajnim rezultatima za tri godine. Usrećio je 87 djece s invaliditetom iz svih krajeva BiH, a posebno njihove roditelje, koji kažu da ih je ova ideja zbližila i da su sada svi jedna velika porodica.  

- Na ideju da osnujem plivački klub došao sam 2015. godine, kada sam primijetio dječaka koji je stalno dolazio na plivanje na bazen „Otoka“. Počeo sam istraživati o trenerima koji rade s osobama s invaliditetom. Obratio sam se Paraolimpijskom komitetu i, gle čuda, nakon samo sedam dana Komitet prvi put dobiva poziv za kamp trenera u Istanbulu. Jedva sam čekao taj kamp, koji je trajao 10 dana, i tada sam prvi put vidio šta osobe s invaliditetom mogu učiniti. Nakon povratka iz Istanbula, odmah sam pokrenuo papirologiju za osnivanje kluba i vrlo brzo, krajem 2016. godine, pokrenuo sam „Spid“ - prisjetio se Kapo.

Odlučio je da to bude besplatna škola plivanja.

- Ako želimo zdravu naciju i šampione, sport se ne treba naplaćivati. Država mora u njih ulagati, a ne uzimati od njih. Žalosno je što se osobama s invaliditetom u BiH sve naplaćuje. Kada sam pokrenuo osnivanje kluba, pomoć nadležnih institucija bila je nikakva. Dobio sam mnogo odbijenica, ali sad je malo bolje, ali ni blizu kako treba biti. Ono što me posebno čini sretnim jeste što sam promijenio mišljenje naše mikrosredine ovdje na bazenu, jer ovih 87 heroja sada zajedno treniraju s drugom djecom - ispričao nam je Kapo.

Kapo: Klub osnovao 2015.. E. Parlić

S njim smo razgovarali nakon povratka iz Splita, gdje je najbolji bh. paraplivač Nermin Memić došao do finala, gdje je u utrci na 100 metara delfin osvojio bronzanu medalju.

Kapo nam kaže da je ovaj rezultat najbolji pokazatelj da nije pogriješio kada je odlučio da se upusti u nešto drugačiju sportsku avanturu. Ključ je u tome što ovaj posao radi srcem. 


- Sanjao sam da je dijete proplivalo! Naše blago je naš heroj i prvi član kluba Ismail Zulfić. To dijete je moja najveća motivacija. On skija, vozi bicikl. Mi imamo u budućnosti tri cilja. Prije svega da naši takmičari postignu normu za Olimpijadu, zatim pozitivnu inkluziju podići na još viši nivo, te da radimo na sistemskom rješavanju bavljenja sportom osoba s invaliditetom, odnosno da budu u sistemu obrazovanja – kazao je Kapo.


Istaknuo je da je uspio radom i trudom, sa svojih šest kolega, promijeniti razmišljanje sredine, te dodaje da im osmijeh i zagrljaj puno znače.


- Oni mene više uče nego ja njih, jer kad oni skoče u vodu, njihova sreća je najveća - završio je ovaj emotivan razgovor Kapo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.