PROBLEMI

U Kantonu Sarajevo 113 oboljelih od morbila

Problem javlja u skupini oboljelih od 14 godina i više jer nisu vakcinisani

Piše: A. T.

15.3.2019

Na današnjoj press konferenciji kojoj su prisustvovali ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić,  ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav šef Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Aida Pitić potvrđeno je kako je u Kantonu Sarajevo proglašena  epidemija morbila te da to stanje traje još od 2015. godine.


Ministrica  Sofić kazala je da je broj oboljelih povećan te da sada ima 113 oboljelih.

Pojasnila je da su morbili zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, preko nosa i usta.


- U prvoj fazi bolesti pacijenti imaju povišenu temperaturu, upalu gornjih disajnih puteva, kasnije se javlja osip. Mogu se javiti komplikacije kao što je sveopća upala mozga, upala uha, pluća i slično. Posebno su pogođene one kategorije stanovništva koje borave u zatvorenim prostorijama. Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo jer su najmnogoljudnije. Dominira starosna struktura djece od dvije do pet godina. Zabrinjavajuće je da djeca ispod jedne godine čine 20 posto svih ukupno oboljelih - ističe Sofić.

Istakla je da je riječ o problemu niskog obuhvata imunizacije.


- Po standardima WHO potebno je da bude iznad 95 posto vakcinisanih a na nivou FBIH 60,2 posto, da bi se stvorio kolektivni imunitet da bi jedni druge štitili i da se ne bi razvijale bolesti - kaže ministrica zdravstva.


Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav kazala je da je prvi slučaj zabilježen 22. januara te da su pozivali roditelje i putem svoje stranice da vakcinišu djecu redovno.

-Vakcina ima dovoljno i dobijamo ih iz kontigenta Federalnog ministarstva zdravstva, tačnije Zvoda za javno zdravstvo FBiH. Radi se o globalnom problemu, nije u pitanju samo Kanton Sarajevo već i BiH i cijeli evropski region. Imate takve situacije i u zemljama okruženja, i u Srbiji, Rumuniji, zatim i u Francuskoj. Sve što rade zemlje u okruženju  i sve što se provodi u Evropi , provodi se i u BiH i u FBiH i konačno u KS - rekla je Pilav.




S današnje press konferencije

Aida Pitić, šefica Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo kazala je da se  problem javlja u skupini oboljelih od 14 godina i više jer nisu vakcinisani.


-Imamo  djecu do 12 mjeseci koji su u posebnom riziku. Utvrdili smo da od 0 do 30 godina imamo oko 120.000 stanovnika od toga, pošto je pokrivenost imunizacijom manja od 50 posto, mi teoretski imamo šansu da nam oboli 60.000 ljudi. Mi se nadamo da do toga neće doći. Sve radimo kako bi smanjili rizik oboljenja. Utvrdili smo da su svi koji su oboljeli iz skupine nevakcinisanih. Svakodnevno se broj prijava povećava, mi smo sve prijave provjeravamo što znači da nismo ostavili situaciju nepokkrivenu znanstveno - dodaje Pilav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.