DOGAĐAJI

Ljekari i pacijenti pričali o problemima bubrežnih bolesnika

Poziv o potpisivanju donorske kartice upućen i članovima Predsjedništva

Info pult ispred Katedrale. M. Kadrić

Piše: N. GAZIVODA

24.3.2019

Svjetski dan bubrega obilježen u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Svjetski dan bubrega obilježen je danas ispred Katedrale, a ljekari su zajedno s pacijentima pričali sa zainteresiranima o problemima bubrežnih bolesnika. Događaj su organizirali Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDT BiH), u saradnji s Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KS i Donorskom mrežom BiH.

Podizanje svijesti

Predsjednica UNDT BiH i Donorske mreže BiH, prof. dr. Halima Resić istakla je da je cilj obilježavanja podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja. Bolest bubrega je česta, ali treba skrenuti pažnju javnosti jer ovaj problem nije toliko prepoznat.

- Nastojimo podići svijest građana o prevenciji bubrežnih bolesti, ali i o bitnosti doniranja organa. Ovom prilikom potpisuju se i donorske kartice. Mi imamo na nivou BiH oko 50.000 potpisnika donorske kartice, a ove godine smo i članovima Predsjedništva uputili poziv za potpisivanje - kazala je Resić.

Dodala je da je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, prije nekoliko godina potpisao donorsku karticu te da javne ličnosti svojim primjerom mogu pomoći podizanje kolektivne svijesti dignemo kolektivnu svijest.

Također, Amila Hlivnjak iz Udruženja studenata BoHeMSA Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazala je da su i oni došli podržati ovaj događaj te da ljudi najčešće ne razmišljaju o ovom problemu dok neko od njima bliskih osoba ne oboli. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.