SPOMENICI

Kasarna „Jajce“ bit će samo zaštićena

Dok se ne riješi pitanje vlasništva, neće biti velikih ulaganja

Površina kasarne „Jajce“ je 8.508 kvadrata

Piše: S. MUHIĆ

27.4.2019

Vlada Federacije BiH jučer je Gradu Sarajevu dala kasarnu „Jajce" na privremeno korištenje na 49 godina. Predstavnici Vlade i Grada potpisat će i ugovor u kojem će biti navedene osnovne obaveze poput plaćanja komunalija za ovu kasarnu površine 8.508 kvadrata.

Spriječiti propadanje

Gradonačelnik Abdulah Skaka jučer je za „Avaz“ kazao da ova odluka suštinski ništa neće promijeniti, odnosno da neće biti velikih investicija u ovaj objekt na vrlo atraktivnoj lokaciji.

- Nema ozbiljne investicije sve dok se ne odredi pitanje vlasništva. Budući da se i kasarna „Jajce“ vodi kao neriješena neperspektivna vojna imovine, vlasnik se vjerovatno još zadugo neće znati, to još ne može biti ni Grad. Sve dok se ne riješe imovinskopravni odnosi, Grad je tu samo da spriječi daljnje propadanje i da pokušamo sačuvati i spasiti sve ono što se može spasiti – rekao nam je Skaka.

Međutim, kaže, ulagati neke milione maraka ne dolazi u obzir sve dok se ne riješi pitanje vlasništva.

- Nama je ipak ova odluka vrlo važna, jer je kompleks bitno zaštititi od daljnjeg propadanja. S državnom Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika pokušat ćemo naći najbolje rješenje za ovaj nacionalni spomenik – naveo je Skaka.

Prikupljaju ponude

Gradonačelnik je naveo da je uništeno 70 posto zgrade, krov je propao i još se ne zna šta je sve potrebno uraditi da se zaštiti.

- Nakon ove odluke Vlade FBiH, mi krećemo u prikupljanje ponuda, jer poslove konzerviranja i saniranja ovakvih objekata može raditi ograničen broj firmi – naglasio je Skaka.

Ne zna se ni koliko će trebati novca za zaštitu od daljnjeg propadanja kasarne. Ali, Grad bi potrebna sredstva trebao osigurati kreditom EBRD-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.