SEBIJA POSLJEDNJA U NIZU

Manje od 10 mjeseci bilo potrebno da se "ugase" svi simboli kriminalnog režima SDA

Smjena bivšeg šefa OSA-e i bračnog para Izetbegović Osmana Mehmedagića Osmice bila je jedan od prvih koraka ka gašenju privatne države

Novalić, Izetbegović i Mehmedagić. Armin Durgut / PIXSELL - Avaz

13.2.2024

Manje od deset mjeseci od formiranja vlasti na svim nivoima bilo je potrebno da se država oslobodi od svih simbola režima koji je upravljao ovom državom 30 godina, sa samo jednom kratkom pauzom od dvije godine na početku ovog milenijuma.

Iako će mnogi reći da je HDZ jednako bio na vlasti koliko i SDA, njihova moć ovladavanja javnim sektorom i državom jednostavno nikada nije mogla biti tolika, sve i da su to htjeli, iz prostih demografskih razloga, odnosno toga da zastupaju najmanje brojan konstitutivni narod.

Osman Mehmedagić Osmica, Ranko Debevec, Sebija Izetbegović, Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Fadil Novalić, Fikret Prevljak, Senaid Memić i Abdulah Skaka samo su neki od kadrova SDA kojih nema više nigdje, a neki od njih umjesto politike razmišljaju o tome kako da ostanu na slobodi.

Svi ovi simboli jednog režima bačeni su u zapećak, pa Asim Sarajlić recimo nije bio poželjan ni u stranci, zbog čega na zadnjem Kongresu SDA je dobio neznatan broj glasova.

Skrivanje telefona

Smjena bivšeg šefa OSA-e i bračnog para Izetbegović Osmana Mehmedagića Osmice bila je jedan od prvih koraka ka gašenju privatne države. Nekoliko mjeseci kasnije Tužilaštvo BiH će potvrditi ono o čemu se pričalo godinama, a to je da Osmica uz pomoć tadašnjeg predsjednika Suda Debevca nezakonito prisluškivao. U konkretnom slučaju postoje dokazi o prisluškivanju sudija i uposlenika Suda BiH.

O kakvom kriminalnom režimu je riječ govori i činjenica da Debevec pokušao sakriti jedan od telefona, ali i to da je zvao uposlenicu Suda BiH da uništi dokaze, dok je Osmica na drugoj strani zastrašivao svjedoke tokom istrage. To su vjerovatno bili i glavni razlozi zbog čega se ovaj dvojac trenutno nalazi u zatvoru u Vojkovićima, umjesto branjenja sa slobode.

Ranko Debevec. Fena

Penzioner Bakir Izetbegović je eliminirao svoju konkurenciju kako bi bio jedini kandidat za predsjednika stranke, a glavne operativce procesa te eliminacije je nagradio dobrim pozicijama. Ipak, velike sreće u tome što je predsjednik SDA i nema. Medijski prostor dobijaju druge osobe iz SDA, a od Bakira Izetbegovića u javnosti više čak ima i predsjednika poprično malih opozicionih stranaka NES-a i SBiH-a Nermina Ogreševića, odnosno Semira Efendića.

Bakir Izetbegović. N. Šaljić / Avaz

Fikret Prevljak je prema navodima mještana Ilidže u Turskoj, a u BiH rasprodaje imovinu. Da li će neko još krenuti njegovim putem ostaje da se vidi.

Fikret Prevljak. Facebook

Građevinska mafija

Kako je Ilidža bila simbol za građevinsku mafiju, tako je i Senaid Memić procesuiran zbog zloupotrebe položaja u građevinskim poslovima, odnosno da se mimo propisa davala privatnim firmama dozvola za gradnju zgrada u većim gabaritima od dozvoljenih.

Senaid Memić. N. Šaljić / Avaz

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka se također bavi pravosudnim procesima, a teško je pobrojati za šta je sve optužen. Sporna su imenovanja savjetnika, nezakonito trošenje budžeta Grada, davanje grantova udruženjima u kojima su se nalazili članovi porodice, izdvajanje sredstava za povratničku populaciju koje je završilo na rasvjeti u naselju gdje ima vikendicu, obećavanje mita kako bi se sabotiralo imenovanje Bogića Bogičevića za gradonačelnika Sarajeva te zloupotreba javnih nabavki u vezi sa dovođenjem projekta bolida "Formule E".

Abdulah Skaka. Avaz

Premijer Federacije BiH u dva mandata Fadil Novalić trenutno čeka poziv iz Vojkovića za odsluženje četverogodišnje zatvorske kazne zbog kriminalne kupovine kineskih respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa u vrijednosti 10,5 miliona KM. Pokušali su iz SDA ga kao vjernog vojnika porodice Izetbegović što duže zadržati na funkciji nakon što je jedan mandat proveo u tehničkom mandatu, preko potpredsjednika FBiH Refika Lende se nastojala blokirati cijela Federacija BiH. Ipak, to nije dopustio visoki predstavnik i Novalić će se ubrzo naći tamo gdje i zaslužuje.

Najveća opiranja su se dešavala prilikom smjene Sebije Izetbegović sa čela najveće zdravstvene ustanove u BiH KCUS-a. Žena bez validne diplome magistra je preko svojih ljudi slala primjedbe na procese imenovanja, a kada joj to nije uspjelo preko ministra zdravstva Nediljka Rimca (HDZ 1990) išlo se toliko daleko da se propitivalo da li prof. dr. Ismet Gavrankapetanović ispunjava uslove za upravljanje ovom zdravstvenom ustanovom, a onda se čak išlo do toga da se propitivalo da li mu je diploma validna i da li je diploma više vrijedna od certifikata.

Ispucala sve adute

Proces se razvlačio, a kada je Sebija Izetbegović shvatila da je ispucala sve adute i da će je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović naslijediti, ona je odlučila da ako nije glavna onda neće biti ni na KCUS-u. Otišla je u prijevremenu penziju i tražila otpremninu koja će iznositi oko 30.000 KM. Sada će „nedodirljiva“ direktorica biti samo jedna od 35 zastupnica u Skupštini KS i to opoziciona.

Samom propašću stranke i odlaskom u opoziciju zavrnute su sve „pipe“ i više se ne priča o SDA botovskoj mašinjeriji, a i glavno propagandno glasilo ove stranke „Stav“ je od sedmičnog lista postalo mjesečni.

Iako se samo nekoliko mjeseci pred izbore činilo da je sve ove ljude praktično nemoguće skloniti s pozicija, bez obzira na rezultat SDA, zbog njihove jake moći, oni su preko noći postali marginalni. Istina, ova stranka u sistemu i dalje ima svoje uhljebljene ljude na nekim pozicijama, ali uglavnom je riječ o operativcima i poslušnicima, koji mogu lako promijeniti stranu.

Ovo samo pokazuje da i u državi poput Bosne i Hercegovine nema nedodirljivih te da nije nemoguće ugasiti jedan kriminalni režim ukoliko samo kratko ostanu bez vlasti. Demokratske promjene očito nikome ne mogu da škode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.