KRAJ JEDNE ERE

Hronologija odlaska režima: Neki s funkcija, a neki sa slobode

Danas je uhapšen i jedan bivši SDA načelnik, koji se može označiti simbolom onog što se naziva "lokalnim šerifima"

Bakir Izetbegović, Fadil Novalić i Senaid Memić. Armin Durgut / PIXSELL

11.5.2023

Tvrdoglavost Bakira Izetbegovića došla ga je glave i zbog toga je SDA pred potpunim rasulom. Osim vlasti u nekoliko kantona, ova stranka je dio političke prošlosti.

Uporno branjenje kompromitiranih kadrova nije se pokazalo kao efikasan način borbe, a Bakir Izetbegović je i dalje na čelu te potonule stranke.

Sve je loše po SDA počelo podizanjem optužnice protiv Asima Sarajlića i Fadila Novalića, visokorangiranih kadrova ove stranke.

Samokandidiranje Izetbegovića

Da stvar bude gora, priča oko Asima Sarajlića bila je povezana s pogodovanjem Fikretu Prevljaku, miljeniku porodice Izetbegović, za mjesto predsjednika KO SDA.

Asim Sarajlić se tada sam povukao sa stranačkih funkcija, ali ga se stranka nije odrekla, a kasnije je završio i na američkoj crnoj listi.

Sljedeći korak bilo je samokandidiranje Bakira Izetbegovića za funkciju Predsjedništva BiH. Denis Bećirović ga je ponizio na izborima s više od 100.000 glasova razlike.

Poslije izbora slijedi nizanje poraza. Prvi je bio odmah nakon izbora, kada je tada optuženi premijer Fadil Novalić završio na američkoj crnoj listi, a nekoliko mjeseci kasnije isti scenarij se desio i s prvim stranačkim obavještajcem Osmanom Mehmedagićem Osmicom. Prije toga je već bio smijenjen s funkcije.

"Zavrtanje ruku"

Apokalipsa za SDA je bila i kada je formirano Vijeće ministara bez njihovog učešća, iako su tvrdili da to neće uspjeti. Utjecaj im se smanjivao, a onda su sve snage upregli na formiranje Vlade FBiH. Naravno, nisu nudili programe, nego su pokušali „zavrtati ruke“, prema samo njima znanim metodama.

Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA i direktorica KCUS-a, bila je sljedeći pucanj u koljeno stranci, tačnije njena diploma. Prvo je ostala bez diplome magistra, jer nije dokazala da je položila 14 ispita u Zagrebu, a s obzirom na to da bez diplome s magisterija nije mogla postati ni doktorica nauka, onda joj je poništena i ta diploma.

Nizali su se porazi, a 5. aprila se desio jedan od najvećih. Tada još premijer FBiH Fadil Novalić, iza kojeg je stajala stranka sve vrijeme, osuđen prvostepeno na četiri godine zatvora zbog sporne nabavke kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Da stvar bude gora, iz ove stranke su sve vrijeme bili ubijeđeni da će on biti oslobođen, čime je postalo jasno da ova stranka nema kontrolu ni nad pravosuđem.

Družina u zatvoru

Visoki predstavnik Šmit (Schmidt) 27. aprila nameće izmjene Izbornog zakona, kojim su se otkočile brojne blokade potpredsjednika FBiH Refika Lende, stranačkog vojnika, a dan nakon toga je imenovana Vlada bez SDA.

Danas se nastavlja agonija ove stranke. Uhapšen je i jedan bivši načelnik, koji se može označiti simbolom onog što se naziva „lokalnim šerifima.“ Senaid Memić je osumnjičen zbog nezakonite gradnje na području Ilidže u vrijeme dok je obnašao funkciju općinskog načelnika. U pritvor je otišao dok je obnašao funkciju ambasadora u Maleziji, na koju su ga uhljebili nakon višegodišnjeg vladanja.

Dojam koji se stiče jeste da se sve veća družina pravi u zatvoru, a kako bude vrijeme prolazilo, očekuje se da bude što veći, a jedina konstanta je da je Bakir Izetbegović i dalje tu, samo što je ovog puta riječ o potpuno potonulom brodu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.