RAMAZAN

Prvi iftar na Žutoj tabiji: Postači i turisti ispoštovali autentično sarajevsko iskustvo

S predivnim pogledom na gradsku panoramu, u narednih mjesec bit će organiziran bogat kulturni i zabavni program

A. ČULIĆ

6.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Ni loše, hladno i kišovito vrijeme nije spriječilo vjernike i znatiželjnike da prvi iftar ramazana 1440. hidžretske godine dočekaju na vjerovatno najpopularnijem mjestu u BiH - sarajevskoj Žutoj tabiji. 

Već šestu godinu zaredom na ovome mjestu organizira se Sarajevo Ramazan Fest, prema ideji Nedima Lipe, a prvi dan Festivala bio je sinoć, nakon što je tradicionalnim ispaljivanjem iz topa i ezanom označeno vrijeme akšam-namaza. Otvaranju Festivala prisustvovao je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

- 23 godine već ispaljujem top, ovo postoji od 1997. godine, a sama tradicija traje još od Kraljevine Jugoslavije. Iako sam u penziji, ovaj "posao" radim s radošću, ne mogu ostaviti ovu tradiciju - kazao nam je večeras Smail Krivić koji obavlja "posao" ispaljivanja topa.

Ispaljivanje topa je bilo prekinuto tek za vrijeme Drugog svjetskog rata i tokom posljednje agresije.

Sarajevo Ramazan Festival ima za cilj prezentirati lijepe ramazanske običaje i bogatstvo islamske kulture i umjetnosti. 

U njegovom sklopu se, osim iftara na bedemu s predivnim pogledom na gradsku panoramu, organiziraju bogat kulturni i zabavni program koji uključuje koncerte, izložbe, predavanja, projekcije filmova, promocije knjiga... 

Kako ramazan u Sarajevu nije samo vjerski nego i društveni događaj, druženja nakon iftara znaju potrajati satima, a grad živi sve do ranih jutarnjih sati, do samog sehura (obroka nakon kojeg počinje cjelodnevni post). 

Sarajevo Ramazan Festival kreirali su Fondacija ''Sarajevo Navigator'' i Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija, u svrhu upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo. I to je možda festival s najviše istinskog sarajevskog šmeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.