LEJLETUL-KADR

Pucanjem topa sa Žute tabije označen dolazak noći koja je za muslimane vrijednija od hiljadu mjeseci

Prigodnim programima noć u kojoj je počela objava Kur’ana bit će obilježena u svim džamijama

Žuta tabija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
S. S.

5.4.2024

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras obilježavaju 27. noć mjeseca ramazana, noć Lejletul-kadra.

Posebna atmosfera je bila na Žutoj tabiji u Sarajevu, gdje se skupio veliki broj mladih u vrijeme iftara, kada je top označio dolazak ove posebne noći.

Prigodnim programima noć u kojoj je počela objava Kur’ana bit će obilježena u svim džamijama.

Imam Kajserija džamije Rasim ef. Džafić ranije je za "Avaz" kazao da su posljednji dani ramazana prilika da ih upotpunimo ibadetima, a 27. noć opisuje kao posebnu, kao noć veličanstvenosti, sudbine, noć molitve, oprosta, odluke i sigurnosti u njoj sve dok zora ne svane ...

- Blago onome koga Allah počasti da doživi ovu noć. Za tu noć Gospodar kaže: “Zaista je Kur’an objavljen u noći Kadr, a šta znaš, koliko je veličanstvena ta noć…“.

Ta jedna noć vrijednija je od hiljadu mjeseci. Hiljadu mjeseci je više od 83 godine. Vrijednost vremenu daje Uzvišeni Gospodar, koji je noć Kadr uzdigao time što je u njoj objavio Kur’an – kaže Džafić.

I baš kao što piše u dovi Lejletu-l-Kadra, koju vjernici upućuju Onome “koji sve prašta i voli da se prašta”, Džafić poziva da predstojeću noć provedu u ibadetu, sa dovama na usnama.

- Allah ne samo da oprašta grijehe, nego ih i briše. Ako hoćeš čistu stranicu, onda ovu noć iskoristi. Zamolio bih muslimane u BiH da se dovama sjetimo i naše braće i sestara koji su nevoljama u kakvima smo i sami nekada bili, koji su pod udarom, u belajima i nedaćama da ni mi u danima ramazana ne možemo živjeti u ljepoti, miru i rahatluku – poručuje Rasim ef. Džafić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.