SARAJEVO Predstava za kraj sezone

U Pozorištu mladih krajem maja premijera "Antigone"

Bit će upriličen i specijalni vatreni performans u izvođenju slovenačke plesne umjetnice Gee Erjavec

A. Ču. / Avaz.ba

Predstava "Antigona" u režiji Damira Kusture bit će premijerno izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo u petak 31. maja, saopćeno je iz te pozorišne kuće. 

Direktorica Pozorišta mladih Lelja Panjeta rekla je da je "Antigona" u režiji Damira Kusture primjer funkcionalnog spoja različitih medija i alata umjetničkog izražavanja, prevazilaženja različitosti koje prave ograničenja u razmijevanju jedinstvenih arhetipskih odlika ljudskosti.

- U postratnom društvu, koje ne dozvoljava individualizam, već slijeđenje mentaliteta grupe koja je okovana strahom i mržnjom, a na čijim ruševinama i ostacima trenutno živimo, aktuelnost borbe za ispravno, je ispričana na zanimljiv način u izvrsnim glumačkim ostvarenjima - istaknula je, između ostalog, Panjeta.

U predstavi igraju Alisa Čajić Drmać, Edhem Husić, Mario Drmać, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Helena Vuković, a audio deskripciju izvodi Ajla Cabrera.

Dramaturg predstave je Aida Pilav, scenograf Roman Sulejmanpašić, kostimograf Edina Hadžić, scenski pokret je radila Gea Erjavec, dizajner je Sandra Ozimica, a dirigent hora je Željka Andrić.

U predstavi učestvuje hor Srednje muzičke škole Sarajevo, a igraju i polaznici radionice scenskih umjetnosti multimedijalnog projekta Centra kulture mladih Sarajevo. 

Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe, te slijepa i slabovidna lica vodila je Ivana Golijanin.

Nakon premijere, obilježavajući najavu zatvaranja teatarske sezone 2018/19, bit će upriličen specijalni vatreni performans ispred Pozorišta mladih Sarajevo u izvođenju slovenačke plesne umjetnice Gee Erjavec.

Više o temi Pozorište mladih

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na