VEČERA BUDALA

Mario Drmać za „Dnevni avaz“: Dižemo moral ljudima i vraćamo im osmijeh

Oduševio na premijeri predstave „Večera budala“ u Pozorištu mladih u Sarajevu

Alen Muratović i Mario Drmać. Avaz

9.11.2023

Predstava „Večera budala“ preksinoć je premijerno izvedena i oduševila je publiku u Pozorištu mladih u Sarajevu, koja je dugotrajnim aplauzom i na nogama ispratila glumačku ekipu.

Komplimenti i pohvale za ekipu stižu sa svih strana, a i dva reprizna izvođenja su rasprodata.

Umorni od proba

U predstavi igraju sjajni Mario Drmać, Alen Muratović, Sabit Sejdinović, Damir Kustura, Aida Bukva, Anja Kraljević.

Autor je Francis Veber, a reditelj Adis Bakrač, koji je istakao da lepršava i razigrana komedija ima za cilj da nasmije i zabavi publiku, prije svega. Ovaj pozorišni komad tretira probleme, želje i stremljenja savremenog čovjeka i iz tog aspekta je, dodao je, izuzetno aktuelan u današnjem vremenu.

Drmać, koji je još jednom pokazao raskoš svog talenta, također ističe kako su svi zadovoljni urađenim poslom.

- Mi smo još umorni od proba, dosta smo radili... Ali, eto, sve to na kraju, aplauzi na kraju i tokom predstave... Stvarno sam oduševljen i rijetko kad to kažem, ali bilo je super. Na prethodnim premijerama i predstavama uvijek sam govorio: “Uredu, dobro je prošlo.“ Ali sad sam stvarno zadovoljan - kazao je za „Dnevni avaz“ raspoloženi Drmać.

Ističe kako je veoma važno u teškim vremenima, poput ovih, okrenuti se komediji.

Mrvicu pretjerali

- Razumijem da pozorište treba i da obrazuje, ali zaista sam i psihički, i fizički, i mentalno, i kako god, za ovu vrstu predstava. Jer, što je rekao jedan kolega na pres-konferenciji, bili smo „silovani“ informacijama iz cijelog svijeta, a negdje ovamo mi radimo komediju i pokušavamo dizati moral ljudima i vratiti im osmijeh. Ali, kad kažem obrazovnog karaktera, mislim da su pozorišta previše otišla u pravcu obrazovanja o temama koje nas „siluju“ 24 sata dnevno.

Pa mora li se još i pozorište baviti time? Uredu, trebamo da se bavimo, ali mislim da su pozorišta u repertoarskoj politici mrvicu pretjerala... Ali je zato ovo baš došlo kao šlag na tortu - poručio je Drmać.


Imamo li hit-predstavu

Na konstataciju da imamo novu hit-predstavu u bh. prijestonici, Drmać kaže:

- Nadam se. Ne volim to reći, jer učestvujem u njoj. Rado ću je i igrati, radovati se svakom novom susretu, a publika je ta koja ju je imenovala hit-predstavom. Neka tako bude.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.