SARAJEVO

Vila viče sa vrh Trebevića: Resorno ministarstvo začuđeno najavom gradonačelnika Skake o izgradnji "Vidikovca"

Kako su mogle biti izdate dozvole za gradnju objekta kada je na snazi režim zabrane građenja do donošenja prostornog plana

Trebević: Na snazi režim zabrane građenja

Fena

12.6.2019

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo reagiralo je na najave gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake o skoroj gradnji objekta "Vidikovac" na Trebeviću za koji su, prema njegovim tvrdnjama, pribavljene sve potrebne dozvole, saopćila je Pres-služba Sarajevskog kantona. 

- Javno se obraćamo gradonačelniku sljedećim upitima: kako je moguće da se na Trebeviću, koji je Skupština KS 2014. godine zakonom proglasila zaštićenim pejzažom od posebnog javnog interesa za Kanton Sarajevo i kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, najavljuju brojne aktivnosti i izvođenje radova mimo znanja Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša?;

Kako su mogle biti izdate dozvole za gradnju objekta kada je na snazi režim zabrane građenja do donošenja prostornog plana područja posebnog obilježja Zaštićeni pejzaž “Trebević” prema odluci koju je donijela Skupština KS krajem 2016. godine?

Također postavljamo pitanje šta je s dozvolama definiranim Zakonom o zaštiti prirode FBiH, koje izdaje Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, a za koje nam se niko nije obratio - navedeno je u reagiranju koje potpisuje resorni ministar Damir Filipović.

Kako obrazlažu u Ministarstvu, Zakonom o zaštiti prirode FBiH i Zakonom o proglašenju zaštićenog pejzaža Trebević propisan je niz mjera u smislu zaštite biodiverziteta te sprečavanja narušavanja pejzažne raznolikosti i očuvanja autentičnosti prirodnog nasljeđa.

U tom kontekstu je predviđeno da se nakon donošenja prostornog plana i pribavljanja propisanih dozvola može ponovo izgraditi objekt "Vidikovac" pod uvjetom da bude uklopljen u prirodni ambijent i od ekološki prihvatljivih materijala te da gradnju nadzire Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, naglašavaju iz Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.