UPOZORENJA

Sarajlije se guše u neugodnim mirisima: U Smiljevićima kuca ekološka bomba

Smrad oko deponije je nepodnošljiv, a građane upozoravamo da se voda iz tih potoka ne smije nikako koristiti, kaže Podić

Deponija Smiljevići: Alarmantno stanje. Arhiv

Piše: D. Bašić

17.8.2019

Sarajlije se u posljednjih nekoliko sedmica doslovno guše u neugodnim mirisima. Uprkos visokim temperaturama, mnogi ne otvaraju prozore i izbjegavaju boraviti na otvorenom. Posebno su ugroženi stanovnici naselja smještenih oko sarajevske deponije Smiljevići.

No, nisu Smiljevići jedini problem zagađenja glavnog grada. Tu su loša kanalizacija, zagađena Miljacka, previše automobila na ulicama.

Narušavanje sistema

Stručnjaci navode da je u posljednjih deset godina stanje na deponiji alarmantno. Anes Podić iz Udruženja građana “Eko-akcija” ističe da deponije ujeiču na vodu, tlo i zrak.

- Kad se pravi deponija, na dno zemljišta se polažu kombinacija posebne folije i nepropusne gline kako bi se izbjeglo zagađenje. Otpad bi se trebao pokrivati privremenim prekrivom kako se smrad ne bi širio. Kod nas se to ne radi. Zato su posljedice po zdravlje velike - ističe Podić.

On dodaje i da su procjedne vode deponije, koje se formiraju i odlaze u obližnje potoke, izuzetno toksične.

- Vreline čine svoje. Smrad je nepodnošljiv, a građane upozoravamo da se voda iz tih potoka ne smije nikako koristiti. Nažalost, mnogi ne slušaju pa se iz tih potoka hrani stoka, a poslije otkupljuje mlijeko. Deponijski plin je opasan, a zrak koji nastaje, negativno djeluje na zdravlje astmatičara - kazao je Podić.


Podić: Vreline čine svoje. Arhiv

Veliki problemi

I dr. Nada Čivić, specijalista za plućne bolesti, potvrđuje za “Avaz” da zagađeni zrak i smrad koji su u posljednjim danima svakodnevica u Sarajevu, mogu izazvati velike zdravstvene probleme.

- Slojevi ugljenmonoksida i sumpor-dioksida koji otežavaju disanje, dovode do različitih promjena i mogu biti uzrok hroničnog bronhitisa, kao i povod za astmatski napad, naročito kod osoba koje su i prije imale probleme - ističe dr. Čivić.

Filipović: Politika ne može govoriti o ovome

Ministar prostornog uređenja, izgradnje i zaštite okoliša Damir Filipović kaže da Ministarstvo nema informacija o promjenama u zagađenju zraka.

- O ovoj temi može govoriti struka, a ne politika. Moguće je da se radi o niskom vodostaju rijeke Miljacke. O čemu je tačno riječ, ne mogu vam reći - kazao je Filipović.

Čivić: Zagađenja nisu bezopasna. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.