NOVITETI

Iz MUP-a KS upozoravaju vozače: Postavljene su nove kamere i one snimaju sve

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nabavila je u posljednje vrijeme određeni broj uređaja s kamerom

Kamere će snimati i registracijske oznake. Arhiv

Avaz.ba

29.10.2019

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nabavila je u posljednje vrijeme određeni broj uređaja s kamerom za automatsko prepoznavanje i očitavanje registarskih oznaka, koji su postavljeni u više ulica i puteva na području Kantona Sarajevo. Navedenim uređajima omogućena je automatska provjera važnosti registracije vozila te provjera kroz evidenciju otuđenih vozila, saopćeno je danas iz MUP-a KS.

Kako piše u saopćenju policije, za strane registarske oznake provjerava se jesu li vozila tih oznaka na pojedinim lokacijama u ovom kantonu zabilježena raspoloživim radarskim uređajima u činjenju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine ili prolaska kroz raskrsnicu na znak crvenog svjetla na semaforu.

- S obzirom na to da je zabilježen veći broj prekršaja koji se odnosi na istek važnosti registracije, ovom prilikom savjetujemo građane, odnosno vlasnike motornih vozila, da na vrijeme poduzmu neophodne aktivnosti u vezi sa produženjem važnosti registracije svog vozila.

Posebno napominjemo da je članom 15. stav (1) Pravilnika o registraciji vozila ("Službeni glasnik Bosne i Hercegovine" broj: 69/09) propisano, između ostalog, da se zahtjev za produženje registracije podnosi prije isteka važenja registracije, ali ne prije 30 dana.

Dakle, vlasnici, odnosno korisnici vozila, mogu ranije podnijeti zahtjev za produženje registracije, čak do 30 dana prije isteka važnosti registracije, a pri tome to neće utjecati na vremenski period na koji je vozilo već registrirano, u skladu s važnosti potvrde o registraciji i zaključenim ugovorom o obaveznom osiguranju vozila'', saopćeno je iz policije.

Produženjem važnosti registracije na vrijeme otklanja se rizik da vozači vozila budu zatečeni, odnosno evidentirani da učestvuju u saobraćaju vozilom kojem je istekla važnost registracije, zbog čega bi bili prekršajno odgovorni s obzirom na to da je upravljanje vozilom u saobraćaju kojem je istekla važnost registracije, prekršaj propisan Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini - saopćeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.