SARAJEVO

Duraković: Osnovcima u školama zabraniti upotrebu mobitela i tableta

U nastavku sjednice razmatrat će se nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu koji iznosi 971.375.034 KM

Zastupnici postavili brojna pitanja i uputili inicijative. Avaz

Piše: A. Č. / Avaz.ba

19.11.2019

Prva tačka dnevnog reda Skupštine Kantona Sarajevo donijela je niz zastupničkih pitanja i inicijativa.

Jedno od zastupničkih pitanja postavio je Dževad Poturak. On je pitao ministricu zdravstva Amelu Sofić do kada će trajati štrajk zdravstvenih radnika u KS, kako Ministarstvo i u kojem periodu ovo namjerava riješiti, hoće li se zdravstvenim radnicima udovoljiti povećanje plaća... 

Ministrica Amela Sofić je rekla da je Vlada KS osnovala i imenovala pregovarački tim i nikad nisu prestali pregovori.  

- Štrajk traje duže od dva mjeseca. Mi smo i dalje otvoreni za svu vrstu dijaloga, ali moram reći da je radnicima istekao kolektivni ugovor. Štrajkači za vrijeme štrajka primaju punu plaću – rekla je Sofić.

Zastupnica Jasna Duraković pitala je zašto u Obali Gimnazija nema nastavnika informatike, na što je dobila odgovor da je ministrica Bogunić danas dala odobrenje te je objavljen ponovni konkurs za nastavnika informatike. 

Također, uputila je inicijativu da se provedu javne konsultacije u vezi s eventualnim predlaganjem zakona o zabrani upotrebe bilo kakvog uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, poput mobitela ili tableta, u osnovnim školama. 

Duraković je kazala da je u francuskom parlamentu usvojen nacrt zakona o zabrani korištenja mrežnih uređaja, mobitela i tableta u osnovnim školama te da u Švedskoj i Danskoj odavno postoji takav zakon.

- Smatram da bi bilo krajnje neophodno i kod nas implementirati istu zakonsku odredbu. Ovo je jedan od reformskih poduhvata koji bi itekako utjecao na kvalitet nastave i nastavnog procesa u osnovnim školama - kazala je.

Zastupnica Bilsena Šahman uputila je inicijativu za organiziranje „Dječijeg parlamenta“, koji bi bio posvećen afirmaciji i edukaciji djece i njihovo učešće u procesima koji se tiču njihovih prava, obrazovanja, prevencije nasilja, zanemarivanja i ostalih potreba mladih.

- Na „Dječijem parlamentu“ bi učenici osnovnih i srednjih škola postavljali pitanja na koja bi odgovarali zastupnici, ministri u Vladi KS, premijer i ostali koji budu pozvani na datu temu – rekla je Šahman.

Zastupnica Naroda i pravde u Skupštini KS Arijana Memić na današnjoj sjednici postavila je zastupničko pitanje glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Sabini Sarajliji.

Memić traži odgovor zašto se Sarajlija niti iko iz Tužilaštva KS nije pojavio na sastanku povodom početka saradnje Vlade KS i Ambasade SAD u vezi s jačanjem borbe protiv korupcije.

- Odgovorite meni, ali prije svega svim građanima ovog kantona koji su to opravdani razlozi koji su bitniji od pitanja korupcije i je li to traženje i procesuiranje ubica nevino ubijenih građana. Onda bi u tom slučaju izostanak s ovako bitnog sastanka bio opravdan, uz napomenu da bi isto trebali dokazati konkretnim rezultatima - navela je Memić.

U toku je pauza, a u nastavku sjednice, između ostalog, razmatrat će se nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu koji iznosi 971.375.034 KM.

U nacrtu se ističe da je budžet, poredeći ukupne planirane prihode i primitke, manji za 7,99 posto u odnosu na usvojene izmjene i dopune budžeta KS za 2019. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.