TUŽILAŠTVO KS Općinski sud potvrdio optužnicu

Asim Torlak optužen zbog zapošljavanja supruge u istu školu

Bivši direktor osnovne škole “Hasan Kikić” tereti se da je u istu školu suprugu zaposlio na mjesto nastavnice hemije i kulture življenja

B. C.
09.12.2019 16:42

Asim Torlak

Foto: Avaz

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Asima Torlaka, bivšeg direktora Osnovne škole „Hasan Kikić“ u Sarajevu. Optužen je za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima iz optužnice, Torlak se tereti da je u 2016. godini kao tadašnji direktor Osnovne škole "Hasan Kikić" nezakonito zaposlio svoju suprugu na mjesto nastavnice hemije i kulture življenja u istu školu.

Iako je Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Kantona Sarajevo dalo saglasnost o raspisivanju konkursa na određeno vrijeme, Torlak je zaposlio suprugu, a da pritom u ugovoru o radu nije precizirao njegovo trajanje.

Time je supruzi pribavio korist tako što ju je zaposlio na neodređeno vrijeme, dok je teže povrijedio prava pet uposlenica škole onemogućivši ih da se prijave na konkurs za isto radno mjesto na neodređeno vrijeme, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Komentari

NA VRH